Zaštita vinove loze od sive truleži grožđa

Na području Novog Sada zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od šarak bobica (BBCH 83) do faze omekšavanje bobica (BBCH 85).

U fazi sazrevanja grožđa vinova loza je osetljiva na napad od strane gljive prouzrokovača sive truleži grožđa (Botritis cinerea).

– Za region Novog Sada se početkom naredne sedmice prognoziraju padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije od navedenog patogena, te se u cilju zaštite grozdova, pre padavina, proizvođačima preporučuje primena nekog od navedenih fungicida: Teldor 500 SC (fenheksamid) 0,1% (karenca 7 dana stone i 21 vinske sorte) ili Luna privilege (fluopiram) 0,5 l/ha (karenca 7 dana stone i 21 vinske sorte) – navode u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata, podsećaju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno