Zaštita vinove loze od sive truleži grožđa

Na području Novog Sada zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od šarak bobica (BBCH 83) do faze bobice sazrele za berbu (BBCH 89).

U fazi sazrevanja grožđa vinova loza je izuzetno osetljiva na napad od strane gljive prouzrokovača sive truleži grožđa (Botritis cinerea), kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

– Za region Novog Sada se u narednom periodu prognoziraju višednevne padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije od navedenog patogena, te se u cilju zaštite grozdova, pre padavina, proizvođačima preporučuje primena nekog od navedenih fungicida:  Teldor 500 SC, Liberto (fenheksamid) 0,1% (karenca 7 dana stone i 21 vinske sorte,MBT  2) ili Luna privilege (fluopiram) 0,5 l/ha (karenca 7 dana stone i 21 vinske sorte, MBT 2) ili Zenby (izofetamid) 1,5 l/ ha (karenca 21 dan, MBT 2) ili Linus (ciprodinil + tebukonazol) 1,2 – 1,6 l/ha (karenca 21 dan, MBT 2) – savet je stručnjaka iz RC „Novi Sad“.

Podsećaju da prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci i maksimalnom broju tretmana u toku jeden vegetacije (MBT) primenjenih preparata.

– U vinogradima gde je u toku berba ili se ona uskoro očekuje ne preporučuje se primena pesticida – upozoravaju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar