Zaštita vinove loze od štetočina

Na području Novog Sada zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od bobice veličine graška (BBCH 75) do faze početak dodirivanja bobica (BBCH 77).

– Vizuelnim pregledom zasada registruje se prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus. Trenutno je u vinogradima dominantno prisustvo larvi trećeg uzrasnog stupnja koje su sposobne da prenesu fitoplazmu Flavescence doree, prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Takođe, vizuelnim pregledom grozdova registrovano je prisustvo ispiljenih kao i jaja pred piljenje pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana). U toku je početak piljenja larvi druge generacije ove štetočine.

– U cilju suzbijanja navedenih štetočina proizvođačima se preporučuje primena insekticida: Fury 10 EC (zeta-cipermetrin) u koncentraciji 0,01-0,015% – savetuju u RC „Novi Sad“.

 U cilju zaštite od prouzrokovača pepelnice vinove loze (Uncinula necator) proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije kresoksim-metil (Stroby DF, Lunar, Summo, Asena) u koncentraciji 0,02%.

Spovođenje tretmana se preporučuje u večernjim časovima zbog visokih dnevnih temperatura.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18