Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Zaštitite jagodu od truleži i insekata posle kiše

Zaštitite jagodu od truleži i insekata posle kiše

577

U prethodnom kišnom periodu jagoda na otvorenom bila je pred samo branje, tako da je kiša koja je pala dovela do pojave truleži. Jedan od onih koji je pretrpeo štetu i izgubio ceo tadašnji rod na otvorenom je i Igor Ranković iz Begaljice u Beogradu.

– Sve do kiše je bilo odlično, kad je pala kiša ne znam šta se desilo, ali rod je kad je trebalo da se bere istrulio, sad ovaj sledeći je dobar. Da li je u kiši bilo neke prljavštine ne znam, ali je kompletan rod stradao. Ne samo kod mene, kod svakog ovde, posle te prve kiše – rekao je Ranković za Dobro jutro. Kako se to ne bi desilo i u nekom narednom periodu Mira Gavrilović diplomirani inž. poljoprivrede – fitomedicina, objasnila je šta i kada treba upotrebiti od fungicida.

– Jagoda je sad u fazi cvetanja i sazrevanja plodova. Nagle promene temperatura i naizmenične pojave kiše i sunca, predstavljaju veliku mogućnost za razvoj truleži plodova (Botritis cinereal) i pojavu štetnih insekata, zbog čega je potrebno izvršiti dodatnu zaštitu jagode – rekla je zaštitarka, naglašavajući da je to najbolje učiniti fungicidima sa malom karencom.

– Za suzbijanje truleži potrebno je preventivno izvršiti zaštitu zasada jagode fungicidima sa malom karencim kao što su Enter ili ili Teldor, koji imaju karencu od svega 3 dana. Za štetne insekte, tripse i biljne vaši, neophodno je upotrebiti preparat Laufer ili Sivanto prime, koji isto imaju malu karencu od svega 3 dana – osim zaštite potrebno je i prihraniti voće đubrivima.

– Uz primenu fungicida i insekticida neophodna je prihrana biljaka tečnim ili vodotopivim đubrivima. Kalcijum plodovima jagode daje čvrstinu, a Kalijum krupnoću ploda. Preporuka je uzimati đubriva sa povećanim sadržajem Ca i K, i na razmak od 7 dana dodavati biljci. Prihrane koje preporučujemo: Wuxal Ca ili Wuxal Aminocal i Wuxal K. – zaključila je Mira Gavrilović dipl. inž. poljoprivrede.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: By Rasbak – Own work, wikimedia