Zaštitite kajsiju od truleži ploda

Kajsija je u nekim delovima Srbije već u fazi precvetavanja i tada je kasno da se budući rod zaštiti od monilije, gljive koja izaziva sušenje cveta i trulež grančica i grana. Ali, voćke i zdrave plodove treba sačuvati od druge gljive – monilie fructigena, izazivača truleži plodova.

Ova gljiva može da zarazi samo oštećen plod. Zbog toga voćke treba kvalitetno i pravovremeno zaštititi od gljive prouzrokovača šupljikavosti lista, lisnih vašiju i drugih štetočina koje oštećuju plod, a ta oštećenja su otvorena vrata za spore monilije.

Monilija na jabuci Foto: Wikipedia.org

Ovoj gljivi odgovara hladno i kišovito vreme. Zaraza „bukne“ kada posle dužeg, toplog perioda zahladi, posle pljuskovitih kiša ili grada. Bolest će se brže širiti ako u voćnjaku ima obolelih plodova zaostalih iz prethodne vegetacije.

U vegetaciji ove voćke treba redovno štititi od lisnih vašiju (Perfekthion, Dimetogal, Sistemin 40 EC, Fosfamid 40 EC). Ovi insekticidi istovremeno kajsiju štite i od breskvinog smotavca, moljca i drugih insekata koji mogu oštetiti plod, ali i listove i vrhove letorasta. Kada se stvore uslovi za razvoj monilije, rastvor za zaštitu treba pripremiti od insekticida i fungicida (Merpan 50 WP, Captan 50 WP, Venturion, Dional 500 SC, Octave, Akord).

Izbor preparata zavisi od sorte, odnosno vremena berbe, jer se mora poštovati karenca. Ako je berba daleko, mogu da se upotrebljavaju i oni sa dužom karencom. Čim plodovi počnu da bele, takve preparate valja odložiti i uzeti one kraće karence.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime