Zaštititi šljivu od rđe šljive i šupljikavosti lista

Može li kiša da poremeti planove voćarima? Sudeći po slikama sa društvenih mreža može. Mnogi se žale na pojavu truleži plodova i šupljikavost listova šljiva. Kako da pomognu svojim zasadima i zaštite voće objasnila je Mira Gavrilović, zaštitar iz Arilja.

– Šljiva je sada u fazi intezivnog porasta plodova. Kako su vremenaki uslovi promenljivi (česte pojave kiše i vremenskih nepogoda) potrebno je izvršiti zaštitu šljive od rđe šljive i šupljikavosti lista šljive. Za to je najbolje uraditi zaštitu sistemicnim fungicidom Different 250 EC  koji biljku štiti i od rđe i od šupljikavosti lista. Pored fungicida potrebno je zaštiti biljku i od napada šljivinog smotavca insetkicidima Plures ili Alkazar. Uz upotrebu ovih pesticida uvek se može dodati prihrana koja u sebi sadrži aminokiseline i kalcijum što formitanim plodovima daje čvrstinu i krupnoću. Predlog prihrane je Wuxal Aminocal ili Wuxal Calcium – desetak dana pred berbu potrebno je zaštititi biljku i od mrke truleži ploda, kaže zaštitarka.

– Kada plodovi počnu da menjaju boju i najkasnije 7-10 dana pred berbu potrebno je ponovo biljku zaštiti od mrke truleži ploda i šupljikavosti lista. Za to je najbolje koristiti fungicid Signum –rekla je Mira Gavrilović, uz napomenu da ukoliko se pojavi šljivin smotavac reagujete na vreme uz pomoć insekticida. 

– Ukoliko se pojavi još jedna generacija šljivinog smotavca koristiti insekticid Šiman 200SG. Uz ove pesticide potrebna je primena folijarnih prihrana na bazi kalcijuma ili kalijuma. Kalcijum biljkama daje čvrstinu ploda, a kalijum brže i ujednačenije zrenje plodova – objasnila je zaštitarka iz Arilja.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime