Zašto dolazi do retrovegetacije i kako zaštititi voće?

Retrovegetacija se najčešće javlja krajem septembra i početkom oktobra i uslovljena je mnogim faktorima. Da ne bi dolazilo do retrovegetacije u voćnjaku potrebno je zaštititi biljku na vreme. Defolijacija se, uglavnom, dešava zbog neadekvatne zaštite voćaka tokom vegetativnog perioda. Tada se vegetativna masa zarazi nekim od patogena. Kod jabuka i krušaka to su čađava pegavost lišća i krastavost plodova, a kod šljiva, trešanja i višanja šupljikavost lišća. Usled nekroze, lišće opadne u julu i avgustu, a novo počne da izbija u septembru. Upravo se ovo dešava u voćnjacima širom Srbije čemu svedoči činjenica da se našoj redakciji u poslednjih nekoliko dana javilo dosta zabrinutih proizvođača koji kažu da im je voće ponovo procvetalo.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović kaže za Dobro jutro da do retrovegetacije voća dolazi u zasadima gde nisu sprovedene adekvatne mere zaštite voća tokom vegetacije, usled oštećenja od grada, ali i zbog visokih temperatura za ovo doba godine.

– Propusti u tretmanu, neadekvatan izbor i vreme primene fungicida mogu da utiču na prevremenu defolijaciju voćnih vrsta, a i vremenski uslovi doprinose pojavi retrovegetacije. Tada se na stablima zapaža bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase ili cvetanje. Ovakva stabla voća izuzetno gube na kondiciji i vrlo je izvesno da će nespremno dočekati predstojeće mirovanje, što može da se odrazi na početak kretanja vegetacije, kao i na manji prinos u narednoj godini – upozorava profesor Keserović.

Njegova preporuka proizvođačima voća je da obiđu svoje zasade, kako bi pregledali stabla i konstatovali da li je u toku retrovegetacija voća. Ovaj pregled je bitan jer će dalje mere nege zavisiti od sadašnjeg stanja zasada.

  • U slučaju prisutne retrovegetacije trebalo bi u rano proleće, odnosno pred početak vegetacije, izvrši intenzivniju rezidbu ovakvih voćaka kako bi se one što bolje oporavile od stresa izavanog retrovegetacijom, a u cilju uspostavljanja fiziološke ravnoteže između rasta i rodnosti. Pošto je došlo do ubrzane organogeneze pupoljaka bilo bi dobro da se ostavi i što više generativnih pupoljaka. U slučaju da je voćka jako olistala i većina lisne mase se nalazi na vrhovima stabala tu lisnu masu treba obavezno orezati pre zime. Na kraju, postoje i preparati na bazi amonijum sulfata koji mogu da pomognu – zaključio je sagovornik.

Ljiljana Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18