Насловна ВЕСТИ Зашто је добро јести лубеницу?

Зашто је добро јести лубеницу?

86747

Уз овако високе температуре најбоље прија лубеница – хлади, доноси Вам витамине минерале и срећу. Црвена, сочна и расхлађена лубеница (Citrullus vulgaris) је прави мелем за тело у врелим летњим данима. Осим што гаси жеђ, лубеница врло повољно делује на рад органа за варење и излучивање воде из организма.

Њен пријатан и освежавајући укус први су открили народи пустиње Калахари у Африци. У 13. веку Маори су је донели у Европу, а уз помоћ робова даље је пренета у Америку. Данас је на планети узгајају сви народи где може да успева, али у производњи предњачи Кина.

Уопште није случајно што је лубеница овако распрострањена. По укусу и хранљивој вредности пореди се са најбољим врстама воћа.

Поред употребе у свежем стању, плодови могу да се прераде у сирупе, сокове, џемове, слатко, док се из семена екстрахује квалитетно уље богато витамином Д. Унета у свежем стању отклања умор, поправља расположење и старих и младих, даје енергију и радни елан.

Препоручује се и у исхрани људи са болестима срца, крвних судова, бубрега, жучи и јетре. Веома је корисна код оболелих од хроничног хепатитиса. Такође, олакшава тегобе особама са камењем у жучи, бубрезима или бешици, утиче на њихово растварање и избацивање, уз истовремено спречавање стварање нових калцификата. Конзумирањем лубенице олакшава се метаболизам, нормализује цревна флора и перисталтика.

Овакво деловање постиже захваљујући комплексном садржају важних састојака. На првом месту, богатству водом која иде до чак 93 одсто, док шећера има између шест и 14 одсто. Садржи и обиље минерала и витамина, а врло мало беланчевина. Од витамина највише има каротена, витамина групе Б и нешто мало витамина Ц.

Међутим, уколико особа поједе дневно пола килограма лубенице, задовољиће потребе организма и у витамину Ц. Од минерала највише има калијума, магнезијума, фосфора, калцијума, цинка, гвожђа и бакра. Добар је извор и ликопена. Због свега наведеног лубеница представља изванредну дијететску и лековиту намирницу.

Делотворни састојци, познати као фитонутријенти, садрже ликопен, бетакаротен и новооткривену супстанцу цитрулин, која има посебан значај. Управо је способност цитрулина усмерена на опуштање крвних судова и деловање слично вијагри. Приликом конзумирања цитрулин се, посредством одређених ензима, преображава у аргинин. А аргинин је аминокиселина, чудотворног деловања на срце и крвоток, као и на свеукупни имуни систем организма.

Истраживања америчких научника показала су да парадајз више није ни „краљ ликопена“. Јаркоцрвене подврсте лубенице истиснуле су актуелног „краља“, јер је установљено да у њима, поред 92 одсто воде, преосталих осам одсто односи се на изузетно важан састојак ликопен, антиоксиданс који штити људско срце, простату и кожу.

Може да замени сваки оброк

Осим дијабетичара, лубеницу сви могу да конзумирају у неограниченим количинама. Она нема много калорија, али зато висок ниво шећера који стиже у крв омогућава да се веома брзо осети окрепљујуће деловање. Лубеница може да се једе у невероватним количинама. Ако се једе за ужину, треба да се једе мање. У суштини, може да замени сваки оброк. Препоручује се да макар једном недељно на дневном менију буде лубеница као одличан чистач организма.

Како да одаберете?

Приликом куповине треба обратити пажњу на кору која мора да буде глатка и не превише сјајна. Када се удари по кори звук не сме да буде шупаљ, а страна на којој је лубеница лежала на земљи током сазревања треба да буде жућкаста. Лубеница се чува у фрижидеру цела или сечена највише недељу дана. Исечена се омота пластичном фолијом да би се спречило њено исушивање и упијање мириса друге хране.

Уље семена лубенице

Уље семена лубенице традиционално се користи у кулинарству, нарочито у земљама Средње Америке и Африке. Његове хемијске карактеристике показују висок садржај протеина који достиже ниво од чак 38 одсто. Има карактеристичну боју ћилибара, арома му је налик лешнику, садржи релативно висок проценат незасићених масних киселина, међу којима је највише заступљена линолна. Доказано је и умерено присуство засићених масних киселина, међу којима су најдоминантније палмитинска и стеаринска. Мада нису доказана посебна лековита својства овог уља, оно је због лешник ароме веома пријатног а необичног укуса, које до изражаја долази посебно у салатама.

Извор: Агро Инфо Нет