Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ЗАШТО ЈЕ ЈЕСЕЊА САДЊА ВОЋАКА БОЉА ОД ПРОЛЕЋНЕ: Биљка без стреса, корен...

ЗАШТО ЈЕ ЈЕСЕЊА САДЊА ВОЋАКА БОЉА ОД ПРОЛЕЋНЕ: Биљка без стреса, корен без промаје

143

У зимском периоду имамо прилив влаге у виду падавина и земљиште око кореновогсистема ће тих неколико месеци до кретања вегетације да се слегне. Суштина је да ваздух који је заостао буде истиснут из зоне кореновог система, а он се најбоље истисне водом.

 Пише: Тања Пролић

Садња стабала је један од најважнијих пољопривредних радова и од њеног успеха зависи правилан раст и развој воћних култура као и квалитет и количина рода. Ми смо истраживали због чега је јесења садња воћака бољи избор од пролећне, када је најбоље извршити јесењу садњу и за садњу које културе је ипак боље сачекати пролеће. Разговарали смо о томе са Бобаном Марковићем из Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Смедереву.

Како каже, позна јесења или рана зимска садња воћака је најбољи избор, а то је друга половина новембра или почетак децембра, када се рачуна да је вегетација апсолутно стала. Два су главна разлога за то – апсолутно је смањен стрес код биљака, а постоји и довољно времена да водени талог сиђе у зону кореновог система и истисне ваздух који је по садњи остао на том месту, као и да се земља довољно слегне због жила.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us