Bez začinske aleve paprike, koju na svojim mlinovima melje i tuca Ivan Nikolić iz Leskovca, danas je prosto nezamisliva mesna industrija u našoj zemlji. Prerađuje isključivo čuvenu lokošničku papriku, koja raste jedino u selu Donja Lokošnica. Prema rečima njegovog oca Dragana, nastala je od paprike kurtovska kapija.
– Ova paprika se danas uzgaja pored Morave, uzvodno i nizvodno, na nekih 150 do 200 hektara. Raste u podnožju Babičke gore, tako da joj i klima veoma pogoduje. Prosto rečeno, Bog je rekao da samo na ovom mestu raste takva paprika – priča Dragan.

Da bi održali proizvodnju Nikolići već godinama u selu imaju kooperante, koji ih snabdevaju sirovinom za proizvodnju aleve paprike. Proizvode je isključivo od semena koje na jesen vade direktno iz paprike, posle berbe. Seju ga na proleće, a posle sadnje rasada i uzgoja tokom leta, beru plodove koje nižu na niz i suše na suncu.
-`Lokošnička paprika se jedina na svetu dimi posle sušenja na svim vremenskim uslovima. Mnogi pitaju kako se to radi, a Lakošničani znaju da im odgovore da im je za to potrebno od dvesta do trista godina iskustva – ističe Dragan.

Prilikom prerade ovako izdimljenu papriku Nikolići najpre propuste kroz čekićar, a potom i kroz tucanik kako bi napravili proizvod ekstra kvaliteta. Mlin aktiviraju kada žele da naprave najsitniju alevu papriku, a da bi to postigli moraju najmanje dva puta da je propuste kroz vodenični kamen.
– Ovakvi vodenični kamenovi se prave specijalno za ove svrhe. Mnogo se teško pronalaze na tržištu. Oni nisu prirodni, prave se veštačkim putem i kada se naprave treba im mnogo vremena za sazrevanje kako bi mogli da obavljaju svoju funkciju – naglašava Dragan i ističe da im radni vek redovno produžuje klepanjem.
Nikolići svoj prozvode u vidu mlevene, tucane, rinfuzne aleve paprike prodaju i u zemlje nekadašnje Jugoslavije, gde imaju dugogodišnje kupce.
Tekst i foto: Gordana Nastić