Zašto su čvarci skupi?

Ne tako davno, čvarci su se smatrali sirotinjskom hranom, a ne delikatesom. U selima većina ljudi kolje svinje i sami prave „sremačke bombone“, dok ljubitelji čvaraka koji žive u gradu nemaju tu privilegiju i moraju da kupuju po poprilično visokim cenama. Zato smo istražili gde u Novom Sadu mogu da se kupe čvarci i po kojoj ceni.

U specijalizovanim kioscima po nazivom „Butik čvaraka”, kojih je na dosta lokacija u gradu, kilogram čvaraka košta  1.500 dinara, dok domaća sprža, južnjački specijalitet od svinjskog mesa koji se pravi od čvaraka nakon topljenja masti, iznosi 1.700 dinara. U mesarama im je cena od 1.500 dinara pa naviše, dok na pijacama kod individualnih proizvođača za čvarke treba izdvojiti od 1.500-1.800 dinara, a u megamarketima njihova cena doseže i do 2.500 dinara.

Naime, za 200 grama ove namirnice u megamarketima treba izdvojiti od 480-550 dinara. Poznato je da su prerađevine od mangulica uvek „bile na ceni“. Tako je do pre mesec dana kilogram čvaraka od ove rase koštao 1.800 dinara, dok je sada za njih potrebno izdvojiti 2.000 dinara. Ukoliko domaće čvarke kupite u selu, moraćete da izdvojite oko 1.000 – 1.200 dinara za kilogram.

Ovako visoke cene proizvođači pravdaju padom proizvodnje domaćih svinja koji se odražava i na proizvodnju hrane. Njihova pretpostavka je da jednostavno  „nema masnoće“. Dakle, svinja nema dovoljno, a potražnja je velika.

Od prodavaca na pijaci, smo mogli čuti i da je cena suve slanine skočila i sada je od 1.650 do 2.000 dinara.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18