Насловна РАЗНО Зашто треба јести пасуљ и боранију?

Зашто треба јести пасуљ и боранију?

52

Протеини су неопходни за добро функционисање организама, а на њиховом помен најчешће се мисли на месо, млеко и млечне производе, јаја. Међутим, постоји и поврће које је богато протеинима, а које је од стране великог броја људи – занемарено.

Варива легуминоза су од целокупне биљне хране, најбогатије протеинима и изванредно допуњавају житарице у вегетаријанској исхрани. Старе цивилизације су то добро знале и користиле су варива у свакодневној исхрани. Савремене западне цивилизације су их занемариле. Уз савремени начин живота, стресан и са недовољно кретања, неправинла исхрана узрок је многих болести.

– Пасуљ, зрно и махуне  представљају изузетно вредне намирнице. Може да држе шећерну болест под контролом, помажу при отапању и издвајању бубрежног каменца, смањују крвни притисак, корисни су и против артеросклерозе. Пасуљ и боранија богати су дијетским влакнима. Конзумирањем намирница богатих нерастворљивим и растворљивим дијетским влакнима могу се постићи многи позитивни ефекти у људском организму, каже Наташа Продановић из ПСС Сомбор.

Она подсећа да ове намирнице снижавају ниво холестерола у крви, снижавају и стабилизују сећер у крви, спречавају опстипацију, превентивно делују на појаву гојазности и канцерогених обољења. Растворљива дијетска влакна појачавају излучивање холестерола из организма. Такође утичу на смањење лунчења инсулина, што је значајно за регулисање шећерне болести.  Нерастворљива дијетска влакна не ферментишу бактерије цревне флоре.

-Целулоза и хемицелулоза у цревима бубре и везујући воду скраћују време задржавања хране у органима за варење. Спречавају и апсорпцију холестерола, објашњава Продановићева.

Конзумирањем 4-7 килограма махуна недељно садржај шећера у крви и урину може да се смањи за 30 – 40 %. Најбоље је од сувих махуна пасуља кувати чај и то у комбинацији са лишћем боровнице и тако одржавати ниво шећера на задовољавајућем нивоу. Употреба чаја се препоручује бубрежним болесницима и онима који имају проблема са бешиком. Брашно од пасуља садржано је у лековима за лечење екцема, лишаја и болести коже. Употребљава се и у козметици.

Пише: Ј. Бајшански