Насловна РАЗНО Zašto treba jesti pasulj i boraniju?

Zašto treba jesti pasulj i boraniju?

266

Proteini su neophodni za dobro funkcionisanje organizama, a na njihovom pomen najčešće se misli na meso, mleko i mlečne proizvode, jaja. Međutim, postoji i povrće koje je bogato proteinima, a koje je od strane velikog broja ljudi – zanemareno.

Variva leguminoza su od celokupne biljne hrane, najbogatije proteinima i izvanredno dopunjavaju žitarice u vegetarijanskoj ishrani. Stare civilizacije su to dobro znale i koristile su variva u svakodnevnoj ishrani. Savremene zapadne civilizacije su ih zanemarile. Uz savremeni način života, stresan i sa nedovoljno kretanja, nepravinla ishrana uzrok je mnogih bolesti.

– Pasulj, zrno i mahune  predstavljaju izuzetno vredne namirnice. Može da drže šećernu bolest pod kontrolom, pomažu pri otapanju i izdvajanju bubrežnog kamenca, smanjuju krvni pritisak, korisni su i protiv arteroskleroze. Pasulj i boranija bogati su dijetskim vlaknima. Konzumiranjem namirnica bogatih nerastvorljivim i rastvorljivim dijetskim vlaknima mogu se postići mnogi pozitivni efekti u ljudskom organizmu, kaže Nataša Prodanović iz PSS Sombor.

Ona podseća da ove namirnice snižavaju nivo holesterola u krvi, snižavaju i stabilizuju sećer u krvi, sprečavaju opstipaciju, preventivno deluju na pojavu gojaznosti i kancerogenih oboljenja. Rastvorljiva dijetska vlakna pojačavaju izlučivanje holesterola iz organizma. Takođe utiču na smanjenje lunčenja insulina, što je značajno za regulisanje šećerne bolesti.  Nerastvorljiva dijetska vlakna ne fermentišu bakterije crevne flore.

-Celuloza i hemiceluloza u crevima bubre i vezujući vodu skraćuju vreme zadržavanja hrane u organima za varenje. Sprečavaju i apsorpciju holesterola, objašnjava Prodanovićeva.

Konzumiranjem 4-7 kilograma mahuna nedeljno sadržaj šećera u krvi i urinu može da se smanji za 30 – 40 %. Najbolje je od suvih mahuna pasulja kuvati čaj i to u kombinaciji sa lišćem borovnice i tako održavati nivo šećera na zadovoljavajućem nivou. Upotreba čaja se preporučuje bubrežnim bolesnicima i onima koji imaju problema sa bešikom. Brašno od pasulja sadržano je u lekovima za lečenje ekcema, lišaja i bolesti kože. Upotrebljava se i u kozmetici.

Piše: J. Bajšanski