Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ZAVRŠEN SASTANAK: Od obećanja ostala isplata subvencija

ZAVRŠEN SASTANAK: Od obećanja ostala isplata subvencija

2351

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede prisustvovalo je sedam udruženja poljoprivrednika, dok su sa druge strane pregovaračkog stola bili ministarka Jelena Tanasković, sekretar Dolovac  i predstavnik Ministarstva finansija. Ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije bio je Danijel Kovačić koji je govorio za Dobro jutro.

-Ne mogu da kažem da je sastanak koji je trajao preko dva sata bio nešto uspešan. Prva tema sastanka u Ministarstvu je bila meso, gde je ministarka rekla da je ograničila otkup mesa, u nameri da pomogne proizvođačima, da njihovo meso postigne bolju cenu na tržištu i da ga nema više iz uvoza. U tome nije uspela, pošto su otkupljivači namerno držali cenu na minimumu, kako bi i dalje jeftino otkupljivali meso od domaćih proizvođača – rekao je Danijel Kovačić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Druga tema je, kako navodi Kovačić, bila mleko i mlekari.

Mlekari su započeli priču o dugovanjima, o premijama, o dugovanjima za stoku, za junice, za male farmere, izneli su primedbe na ponašanje mlekara na tržištu.

Kada su te teme iscrpljene, prešlo se na temu žitarica, gde se najviše govorilo o tome koliko su sve mere zakasnile.

-Mera za robne rezerve je zakasnila jer je sa time trebalo da se izađe još pre mesec dana. Da je ta mera pre mesec dana izrečena, žito danas ne bi bilo 17 dinara ili 19 konačnih dinara, već bi cena bila veća. Niko ne bi predao nijedno zrno da je znao da će država da otkupi za 25 dinara plus PDV – kaže Kovačić-  Ministarka je na ove konstatacije pitala šta je trebalo da uradi i dobila odgovor da je to čula još pre dva meseca, da je trebalo da se izbori za veći budžet, veće subvencije i Zakon o robnim berzama.

Prema rečima našeg sagovornika, poljoprivrednici su obavestili ministarku da nijedno vodoprivredno preduzeće nije dobilo dopis, niti model po kome treba da se ponaša u vezi otpisa dugovanja, na šta im je odgovoreno da će predlog Zakona koji će ići na Skupštinu biti poslat udruženjima.

Jedino što je obećano na ovom sastanku jeste da će biti isplaćene subvencije.

-Ministarka je obećala da će sve subvencije, i one po hektaru, biti isplaćene do kraja septembra tekuće godine. Ono što je ministarka takođe obećala jeste da će gorivo sledeće godine da se finansira preko refakcije. Refakcija je odbitak akcize na gorivo koje vrši Ministarstvo finansija. Morate da dostavite dokaz o vlasništvu na gorivo što je račun, i na osnovu njega vam Ministarstvo poljoprivrede upućuje to na Ministarstvo finansija, a Ministarstvo finansija isplaćuje akcizu na račun. Platite punu cenu goriva, a Minstarstvo vam razliku u akcizi uplati u toku godine, kad imaju novca – rekao je Kovačić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika, naglašavajući da je sastanak trajao dva sata, da je na momente bio vrlo neprijatan i da mnogo toga i nije rešeno.

-Mislim da nisu potkovani dobro u onome što rade. To se videlo i na prošlom sastanku kada su bili ljudi iz Ministarstva trgovine koji čak ni ne znaju da postoji samo jedan Zakon o berzi, a to je o akcionarskim društvima, a da ne postoji Zaon o robnim berzama u Srbiji. Pokušali su da nas ubede da sve to funkcioniše po zakonu. Pitao sam po kom zakonu i da i postoje dileri i brokerske kuće koje se bave robom, da li ja kao poljoprivrednik imam obavezu da predam svu robu preko Robne berze. Odgovorili su mi da imamo Produktnu berzu u Novom Sadu, ali to je privatna firma i kakve to veze ima sa državom? Kada bi postojao zakon, to bi onda teralo skladištare da ispune gomilu uslova prilikom klasifikacije robe. Pritom, oni nisu vlasnici robe i vi, iako ste predali robu kod ovlašćenih skladištara, možete upravljati svojom robom – objasnio je Danijel Kovačić za Dobro jutro.

Tekst: Zorica Dragojević