Završena setva pšenice na području Kikinde

Na području Kikinde setva pšenice je završena na oko 15.000 hektara. Najveći posao u ovom delu sezone u severnom Banatu obavljen je uglavnom u optimalnom roku. Pšenica koja je zasejana prvih dana oktobra već se izbokorila i nalazi se u dobrom stanju.

Najvažniji posao u ovom selu sezone, setva pšenice, završen je u Kikindi na oko 15.000 hektara. Poljoprivrednici su u većoj meri setvu obavili u optimalnim rokovima, dok je ostatak površina zasejan prvih dana novembra, kada su vremenske prilike to omogućile.

Pšenicu sam zasejano na nekih 35 hektara, kako sam i planirao. Bilo je malo prekida jer su nas kiše prekidale u setvi, period setve i skidanje kukuruza bio je poklopljen, pa smo gledali šta nam je prioritet pšenica ili kukuruz“ – kaže Slobodan Krišan, poljoprivrednik iz Mokrina.

Pojedini poljoprivrednici su požurili sa setvom i taj posao obavili već prvih dana oktobra. Ta pšenica se već izbokorila i nalazi se u dobroj kondiciji.

“Niže temperature će sprečiti masovniju pojavu insekata, samim tim i zaraze i bolesti na pšenici. Zdravstveno stanje je za sada dobro, to ćemo dalje pratiti tako da je situacija posle vrlo čudne i teške godine, što se tiče jesenje setve, zaista dobra“ – dodaje Robert Nemeš, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Uporedo sa setvom ozimih kultura, obavljala se i berba preostalih površina pod kukuruzom, što je donekle poremetilo planove kikindskim zemljoradnicima.

“Cena je mnogo viša nego pre godinu dana, što je samim tim poskupelo proizvodnju, ulaganja su sigurno bila manja tako da smo i mi smanjili količinu đubriva ove godine, pa ćemo videti“ – kaže Krišan.

Pored skupog repromaterijala ove sezone, poljoprivrednici navode da im je jedan od najvećih problema i nedostatak radne snage, tako da nisu bili u prilici da na vreme primene nekoliko važnih agrotehničkih mera, što će se sigurno odraziti na prinos. U tom slučaju, veću štetu imaće oni koji su pšenicu zasejali na znatno većim površinama.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18