Završeni kljajićevački Dani vesele mašine i Zlatni destilat šljivovice

Kao selo koje se nalazi na obodu takozvane Telečke grede, lesne zaravni poznate po peskovitom tlu pogodnom za proizvodnju voća i grožđa, Kljajićevo se ubrzano probija i na srpsku vinarsku i mapu voćnih destilata. Tako su i tamošnji tradicionalni „Dani vesele mašine“ posvećeni dobroj voćnoj rakiji sve posećeniji.

Minuli vikend bio je u znaku  druženja ljubitelja i proizvođača dobre kapljice, a da ova manifestacija dobije internacionalni karakter pobrinule su se tri generacije porodice Ogar, predvođene dedom Vladom, koje su odavno svoje familijarno gnezdo svile u dalekoj Kanadi.

Organizator 12. po redu „Dana vesele mašine“ i ujedno 9. takmičenja „Zlatni destilat rakije šljivovice“ je, kao i uvek, bilo Udruženje vinogradara i voćara „Visovi“ u Kljajićevu. Manifestacija se održala u njihovoj „logi“ na takozvanom Burduševom brdu koje se pruža od ovog sela ka susednoj Čonoplji. Ovaj put se nadmetalo 11 kazana, a majstori sa svojim pomoćnicima su, pored onih domaćih, došli iz Stapara, Crvenke, Sombora, Čuruga i Stanišića koji je predstavljala ekipa dama, odnosno predstavnice Udruženja žena „Udahni zivot“.

Sudijsku ekipu su činili Nikica Šajatović, Gergi Lazarov i Ivan Marjanović, a njihovom odlukom ovogodišnja nagrada za prvo mesto je otišla u Čurug, u ruke majstora bakarnog kazana Željka Pešića i njegovog pomoćnika Dragana Tulendića. Obraz su domaćinima, osvajanjem drugog mesta, osvetlali ovdašnja legenda, 85.godišnji Ljuban Vila sa mladim pomoćnikom Nemanjom Živkovićem, dok je i treća nagrada ostala u Kljajićevu, u vlasništvu jedne dame, Dragice Šupice – Seje kojoj je asistirao Mile Tarabić. Da sve bude na nivou odličnih domaćina postarao se i izbor nagrada, pošto su uz medalje i diplome ovogodišnji laureati dobili na poklon i umetnička dela poznatog somborskog slikara i galeriste Jenea Višinke.

Na druženje i razmenu iskustava na Burduševo brdo su došli predstavnici srodnih udruženja i gosti iz Iđoša, Stare Moravice, Temerina, Bajmoka, Žitišta, Telečke i Prigrevice, a da ugođaj bude potpun doprinelo je izuzetno lepo i sunčano vreme, kao i činjenica da su članovi Udruženja vinogradara voćara „Visovi“ obezbedili dovoljno koma od šljive kako bi se ispekla dobra rakija.

U programu manifestacije gosti su obišli i vinograd i voćnjak Branka Šoštarića – Šoleta i razmenili iskustva u proizvodnji voća i grožđa u tekućoj godini i prognozama aktuelne berbe voća kao i predstojeće berbe vinograda. Nakon takmičarskog dela domaćini su, nakon bogatog doručka i uštipaka koje su pripremile članice Udruženja žena „Rubac“ obezbedile i bogat ručak sastavljen od prasetine sa ražnja koju je spremio majstor Milorad Stojanović -Bulidža, mada su se gosti mogli poslužiti i čorbom i kobasicama pečenim na tanjirači za šta su bili zaduženi Đoko Dragojević i Slobodan Vuletić, a kako druženju nije nedostajalo destilata, vina i pesme, ono je potrajalo do večernjih sati uz očekivanje da će se ova manifestacija sledeće godine dodatno omasoviti.

Broj od 81 prethodno pristiglih uzoraka za ocenjivanje rakije ispečene tokom 2020. godine u sklopu devetog „Zlatnog destilata rakije šljivovice“ je potvrdio da se u slučaju kljajićevačkog takmičenja radi o manifestaciji koja spada u sam vrh festivala rakija u Vojvodini i Srbiji. Pobedu je odneo Aleksandar Tucić iz Žitišta, drugo mesto Udruženje „Prijatelji bašte“ iz Temerina, a treće Božo Bulović iz Stanišića.

Izvor: Dnevnik

Foto: utnv.org

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno