Zbog čega pčelari vole ovu faceliju?

Facelija je jedna od najmedonosnijih biljaka. Seje se već u drugoj polovini februara i početkom marta. Potrebno joj je 45 dana da procveta. U punom cvatu je više od mesec dana, a pošto se samorasejava, za zimsku ispašu dovoljno je zaorati je sredinom jula.

„Facelija je idealna za kontinuiranu ispašu pčela i preporučuje se onima koji bave stacionarnim pčelarstvom i ne sele košnice. Ako se poseje u proleće, pčele će imati pašu od maja do septembra. Naime, nakon završetka majskog cvetanja, facelija se zaore sredinom jula, kako bi u jesen pčele imale hranu“, kaže Bojan Ilić pčelar iz sela Trska kod Rače Kragujevačke.

Ilić ima pola hektara pod facelijom, na parceli u blizini košnica. Ova biljka je značajan izvor nektara i polena.

„Ona obilno i dugo cveta. Jedan cvet ove biljke daje do 4,5 miligrama nektara sa koncentracijom šećera od 28 odsto. Med od facelije spada u najskuplji i ima specifičnu prozirno belu ili svetložutu boju, a u košnicama će pčelari primetiti ljubičaste nijanse. Temperature na kojima ova biljka uspeva su od 16 do 24 stepena Celzijusa. Otporna je na hladnoću i sušu. Zato bi je trebalo što više sejati, pogotovu ako znamo da po selima ima mnogo zapuštenih parcela“, dodaje Ilić.

Facelija je jednogodišnja biljka poreklom iz Kalifornije, a na evropskom kontinentu gaji se od 19. veka. Osim za ispašu pčela korisna je i za zemljište. Naime, tokom vegetacije usvaja azot iz zemlje i često se seje kao postrni usev. Može da se gaji na svim tipovima zemljišta, jer nema posebne zahteve.

Seme joj je sitno i seje se na dubini od 1,5 do 2 centimetra u redove na razmaku od 20 centimetara. Može da naraste do 80, a koren ide u dubinu do 70 centimetara. Njegovim odumiranjem u zemlji ostaje značajna količina organskih materija, te je facelija pogodna i za popravljanje strukture i sastava zemljišta.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18