Zbog viših temperatura i manjka padavina moguće su bolesti voća i pojava štetočina

Možda je već dosadno pisati, ali klima se drastično promenila, sve je više sušnih dana a vlage koja je u ovim mesecima voću preko potrebna, nema dovoljno. Zbog toga je moguća pojava bolesti voća i štetočina.

– To se ne dešava samo ove godine. To je poslenjih nekoliko godina. Koliko sam pratio 2021. godine je palo svega 37 litara za tri meseca, a prošle godine za prva tri meseca 67 litara, ponovo se dešava ta priča da nema rezerve. Rezerva je u prva tri meseca jako potrebna voćnjacima, nema zimske akumulacije vlage – rekao je profesor Zoran Keserović za Dobro jutro.

– I ove godine oko Božića su bile više temperature koje nisu dobre. Sad je malo zahladilo, ali mnogi se prevare kad kažu „period mirovanja“, jer one ipak pokrenu sokove u biljkama. Dešava nam se to što nam se dešava u prethodnih nekoliko godina, rano cvetanje i mrazevi koji su bili u aprilu i napravili totalni haos – uz ove probleme, mogu se javiti i bolesti i štetočine.

– Moguće je da se pojave i neke bolesti i štetočine zbog visokih temperatura i malo padavina – upozorio je profesor Keserović.

Tekst: Z.D.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno