Zbog visokih temperatura sitniji plodovi voća u zaječarskom kraju

U zaječarskom kraju u toku je berba šljive, stonih sorti krušaka i kupina. Iako je rod dobar, plodovi su zbog visokih temperatura ostali sitniji, dok se kod kupine javljaju ožegotine.

– Krenula je berba ranih sorti šljive za stonu upotrebu i to je već pri kraju. Uskoro kreće stenlej i čačanska rodna, lepotica je već pri kraju, čačanska najbolja je skinuta, čačanska rana isto – rekao je za Dobro jutro Mihajlo Žikić savetnik za voćarstvo u PSSS Zaječar, navodeći da su plodovi zbog visokih temperatura ostali sitniji kod većine voćnih vrsta.

– Malo su sitniji plodovi zbog suše, zbog visokih temperatura. Vlaga u zemljištu postoji, ali je problem što biljke preko 32 stepena ne uzimaju više ni vlagu, ni hranljive elemente. Imali smo dve nedelje preko 35 stepeni Celzijusa, zbog čega su plodovi ostali malo sitniji – objasnio je savetnik, dodavši da je slična situacija i kod krušaka

– Što se tiče kruške rane stone sorte se već u najveće beru, to su karmen i santa marija. Viljamovka još nije stigla. Prinos je dobar, s tim da i tu imamo problem sa krupnoćom plodova zbog visokih temperatura – i to je, po tvrdnjama Žikića problem kod većine voćnih vrsta.

– U principu svo voće ima problem zbog visokih temperatura sa krupnoćom plodova, ali je dobro jer zbog velike suše nema bolesti. Odlična je i suva materija što je dobro za šljivu, za preradu i rakiju – od visokih temperatura nisu se zaštitili ni oni sa sistemima za zalivanje.

– Ljudi koji imaju sisteme za zalivanje su takođe u problemu, jer velika suša i visoka temperatura onemogućavaju nalivanje ploda, odnosno porast ploda – ove trenutne vremenske nepogode ne dotiču jedino dunju, koja je u vazi porasta letorasta i nalivanja plodova.

–  Na dunje je ostavilo je traga problem tokom cvetanja, tako da neće biti velikih prinosa. Ona je u drugoj fazi porasta letorasta i nalivanje plodova. Ona možda i najmanje zavisi od trenutnih uslova – rekao je savetnik za voćarstvo Mihajlo Žikić, dodavši da kod kupine čije je branje u toku ima ožegotina od sunca, ali drugih većih problema nema.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.