Zdrava i otporna kupusnjača skromnih zahteva

Pojedine povrtarske kulture u našoj zemlji gaje se samo na malim parcelama, u baštama iza kuće za vlastitu potrošnju, iako obiluju vitaminima i mineralima. Jedna od njih je i keleraba, dvogodišnja biljka koja poreklo vodi sa područja severne i srednje Evrope. Zadebljala jabuka kelerabe koja se koristi u ljudskoj ishrani sadrži vitamin C, kalcijum, kalijum i druge vitamine i minerale, kao i esencijalne aminokiseline.

Piše: Tanja Prolić

Keleraba pripada porodici kupusnjača, ali pokazuje veću otpornost na sušu od svojih rođaka i ima manje zahteve prema svetlosti. Ime ove biljke predstavlja složenicu od nemačke reči Kohl što znači kupus i Rube – repa. Njena jabuka sadrži 10 do 12 % suve materije, 6 do 7 % ugljenih hidrata i veću količinu vitamina C.

Žalfija umesto insekticida

Ukoliko se odlučite za direktnu setvu, keleraba se seje od kraja marta do kraja aprila, kada vremenske prilike to dozvole. Za proizvodnju kelerabe direktnom setvom potrebna je veća temperatura vazduha, oko 20 stepeni, dok temperatura zemljišta treba da bude makar 8 stepeni. Kako bi se ubrzalo nicanje biljaka, prekrivaju se agrotekstilom. Keleraba koja se uzgaja na ovaj način, bere se od polovine do kraja maja. Ovo je ređi način proizvodnje kelerabe, ona se uglavnom proizvodi preko rasada.

Za ranu prolećnu sadnju rasad se proizvodi u zaštićenom prostoru, u kojem temperatura treba da premaši 15 stepeni. Najčešće se seje u januaru, a u prvoj polovini marta biljke se rasađuju 35 do 40 dana nakon nicanja. Rasad se sadi na razmak 25×20-25 cm, odnosno oko 15 biljaka po kvadratnom metru. Uz pokrivanje agrotekstilom ili perforiranom PE folijom, biljke za oko 15 dana ranije pristižu za berbu. Rana keleraba sadi se na uzdignute gredice, koje treba spremiti bar 10 dana ranije, kako bi se zemljište lepo sleglo.

Na isto mesto keleraba može doći tek nakon tri godine. Nema nepoželjnih suseda, međutim, uzgojem pojedinih biljaka pored kelerabe, možemo je zaštititi od bolesti i štetočina koje je desetkuju. Žalfija, na primer, svojim jakim, karakterističnim mirisom tera kupusnu muvu, čije se larve ubušuju u koren i hrane korenovim dlačicama, uzrokujući propadanje biljaka.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime