Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Zdrave poslastice iz centra Srbije

Zdrave poslastice iz centra Srbije

416

Zdrave poslastice prave uglavnom mali proizvođači čija manufakturna remek dela sve više dobijaju na značaju i ceni. Saša Ilić i njegova supruga Aleksandra Gocić iz sela Obrež kod Varvarina prave kremove od oraha, lešnika i pistaća bez šećera, glutena i bilo kakavih aditiva i konzervanasa.

Njihova priča je pomalo neobična. Imali su druge planove, ali im je život trasirao put na koji se oni danas uopšte ne žale. Prekretnica se dogodila zbog pandemije korona virusa.

Potrošači prihvatili „Zdravo kod Rusa“

– Pre desetak godina posadili smo orahe i lešnike na porodičnom imanju i koju godinu kasnije otišli smo u inostranstvo. Međutim, kada je počela korona, vratili smo se u Srbiju. I dok smo čekali razrešenje situacije, shvatili smo da su nam zasadi u punom rodu. U to vreme, razmišljali smo šta možemo da napravimo od tih plodova. Probali smo prvo krem od oraha, potom od lešnika i na kraju smo asortiman dopunili pistaćima – priča nam Aleksandra Gocić.

Taj prvi krem su obogatili urmama i kakaom, pa je bilo pravo uživanje mazati ga na palačinke i galete. Danas imaju petnaestak proizvoda i svi su pogodni i preporučljivi za zdrav način ishrane. Njen suprug Saša Ilić ističe zadovoljstvo činjenicom da su više od dve godine na tržištu i dodaje:

– Naš mali brend nazvali smo „Zdravo kod Rusa“, jer je Rus moj nadimak. U našim kremovima je 70 procenata osnovnog sastojka, odnosno lešnika i oraha. To su naši plodovi, sa našeg imanja. Imamo zasade po dva hektara jednog i drugog. Urme su dodate zbog konzistencije, a kakao zbog bogatijeg ukusa, a sve zajedno čini ove poslastice zdravim. To nam je bio cilj i ostvarujemo ga.

Kupci u Novom Sadu i Beogradu

Tržište za proizvode najvećeg sela opštine Varvarin je uglavnom u Novom Sadu i Beogradu. Prodaju ih na bazarima i sajmovima. Članovi su platforme „Mali proizvođači Srbije“. Nedavno su tegle iz Obreža našle svoje mesto i u nekim prodavnicama.

Aleksandra i Saša priznaju da su na početku imali velikih problema kako da održe krem i produže mu vek, a da ne dodaju konzervanse. Više od pola godine su isprobavali metode i lutali u potrazi za rešenjem, konsultovali nekoliko stručnjaka, dok nisu došli do krajnjeg rezultata.

– Dodavanje bilo kakve hemije nije dolazilo u obzir i onda smo slučajno upoznali jednu mladu devojku, tehnologa hrane. Ona nam je predložila pasterizaciju kremova na tačno određenoj temepraturi, na kojoj oni ostaju upotrebljivi godinu dana – objašnjava Aleksandra.

Kada je problem roka trajanja rešen, izašli su pred mušterije. Danas su zadovoljni, tragaju za novim ukusima i pomalo iznenađeni što se jedna mala lokalna priča iz okoline Varvarina proširila dalje od svog sela.

Krem od pistaća najtraženiji i najskuplji – Za kremove bez šećera i aditiva zainteresovana je uglavnom mlađa populacija, koja ih dodaje u smutije ili zdrave slatkiše. Ali, u poslednje vreme slede ih i stariji, koji sve više znaju i uče o zdravim namirnicama, a vole da se zaslade direktno iz tegle. Iznenađuje da je najtraženiji krem od pistaća, iako su lešnik i orah domaće namirnice. Taj krem je ujedno i najskuplji – kaže Aleksandra Gocić.

Tekst i foto: Biljana Nenković