Насловна ТЕМА БРОЈА Здравице – речи које преносе најлепше жеље

Здравице – речи које преносе најлепше жеље

94
Friends celebrating Christmas or New Year eve party, cheering with wine, christmas lights decoration background, christmas atmosphere.

Барем једном у животу нашли смо се у прилици да уз чашу вина или другог пића пожелимо домаћину или слављенику све најбоље у животу. Чин наздрављања и придруживање здравици за многе представља велику част и радо очекиван тренутак на славама, венчањима, крштењима и рођенданима.

Још у нашој давној историји текст који се изговарао током здравице био је дубоко укорењен у паганском, а касније и у хришћанском погледу на свет нашег народа. Свака жеља која се исказивала кроз здравицу била је обојена религиозним осећајем и дубоко се поштовао сваки аспект извођења здравице: од места извођења, повода, па све до текста који се изговарао. У речима је садржана мистика, позивање светаца заштитника а чаша која се дизала – дизала се у част свеца који треба да чује речи и услиши их. Зато су многе здравице почињале са “Дај Боже…”, “Желим да Бог…” и слично. Народне, обичајне здравице настале су у народу, међу нама. Наиме, наши преци чинили су утврђен ред поступака приликом ступања у брак, при говорењу здравица за крштење детета, слављењу празника, па чак и приликом сахрањивања некога. Утврђени ред поступака важио је као правило које је временом прерастало у неписани закон – обичај.

 Вековна култура наздрављања

Обичај наздрављања потиче из средњег века, из западне Европе. Тада је, када год би се пило у друштву, постојала опасност да вам неко намерно убаци отров. Стога је уведен обичај, као знак добре намере, да се пре сваког испијања гости међусобно ударају чашама. Ударање чашама би изазвало и просипање дела пића из једне чаше у другу. Пића би се помешала, тако да је постојала вероватноћа да отров доспе у чашу оне особе која га је подметнула. На овај начин се исказивала добра намера и доказивало да је безбедно пити.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us