Насловна ТЕМА БРОЈА Zdravice – reči koje prenose najlepše želje

Zdravice – reči koje prenose najlepše želje

1629
Friends celebrating Christmas or New Year eve party, cheering with wine, christmas lights decoration background, christmas atmosphere.

Barem jednom u životu našli smo se u prilici da uz čašu vina ili drugog pića poželimo domaćinu ili slavljeniku sve najbolje u životu. Čin nazdravljanja i pridruživanje zdravici za mnoge predstavlja veliku čast i rado očekivan trenutak na slavama, venčanjima, krštenjima i rođendanima.

Još u našoj davnoj istoriji tekst koji se izgovarao tokom zdravice bio je duboko ukorenjen u paganskom, a kasnije i u hrišćanskom pogledu na svet našeg naroda. Svaka želja koja se iskazivala kroz zdravicu bila je obojena religioznim osećajem i duboko se poštovao svaki aspekt izvođenja zdravice: od mesta izvođenja, povoda, pa sve do teksta koji se izgovarao. U rečima je sadržana mistika, pozivanje svetaca zaštitnika a čaša koja se dizala – dizala se u čast sveca koji treba da čuje reči i usliši ih. Zato su mnoge zdravice počinjale sa “Daj Bože…”, “Želim da Bog…” i slično. Narodne, običajne zdravice nastale su u narodu, među nama. Naime, naši preci činili su utvrđen red postupaka prilikom stupanja u brak, pri govorenju zdravica za krštenje deteta, slavljenju praznika, pa čak i prilikom sahranjivanja nekoga. Utvrđeni red postupaka važio je kao pravilo koje je vremenom prerastalo u nepisani zakon – običaj.

 Vekovna kultura nazdravljanja

Običaj nazdravljanja potiče iz srednjeg veka, iz zapadne Evrope. Tada je, kada god bi se pilo u društvu, postojala opasnost da vam neko namerno ubaci otrov. Stoga je uveden običaj, kao znak dobre namere, da se pre svakog ispijanja gosti međusobno udaraju čašama. Udaranje čašama bi izazvalo i prosipanje dela pića iz jedne čaše u drugu. Pića bi se pomešala, tako da je postojala verovatnoća da otrov dospe u čašu one osobe koja ga je podmetnula. Na ovaj način se iskazivala dobra namera i dokazivalo da je bezbedno piti.

Još jedno tumačenje porekla nazdravljanja smatra da sve potiče od starih paganskih običaja. U vremenu pre hrišćanstva postojao je običaj namenjivanja hrane bogovima i drugim mitskim bićima. Od toga se smatra da potiče i običaj dizanja čaša u vis i nazdravljanje.

Počasnice ili zdravice su pesme kojima se odaje čast domaćinu ili njegovim ukućanima. Ranije su se pevale dok se nazdravlja, ali danas je običaj da se lepe želje samo ispričaju, odrecituju. U zdravicama se obično želi dobro zdravlje i sreća. Mnoge od njih su veoma ozbiljne, dostojanstvene i dirljive, ali ima i vrlo duhovitih i smešnih. Neko voli i da omiljeni stih pesme preradi u romantičnu zdravicu, a ovakav pristup će svakako biti zapažen među gostima. U svakom slučaju odaberite pesmu koju znate da slavljenik, onaj u čiju čast nazdravljate voli, i najbitnije – govorite iz srca.

A evo i kako da nazdravite na rastanku svojim domaćinima:

“Zdrav, brate domaćine, zdrav!

Za našega dobroga puta,

a vašega dobroga ostanka!

I fala na lijepoj časti

i bratskoj ljubavi!”

Zdravica domaćinu

“Pomozi bože, u ime božje sastali se kod tebe, brate domaćine! Bog ti darovao šenicu do šenice, žitnicu do žitnice, malo tekao, a puno stekao, a što stekao, sve izio i popio s kumovima i s drugovima, u tvojoj kući za sofrom sjedeći, a miloga boga faleći! Krasio gospod bog dom tvoj, plodio ti se u zemlji plod, stado ti se širilo, i iz njega vadio sir koliko brašnjeni mlin, uvijek častio, a boga falio, uvijek točio, a nikad istočio! Braća te milovala i izdaleka tebe dolazila, konje dobre dovodila i srećne glasove donosila: od boga milost, od srca radost, a od starih sveštenika blagoslov.”

Mala pravila nazdravljanja

Domaćin ili domaćica treba uvek da budu prvi koji će nazdraviti počasnom gostu.

Nemojte piti kada ste predmet zdravice – to vam je kao da pevate rođendansku pesmu sami.

Kada neko nazdravlja u vaše ime, smatra se pristojnim da ustanete i uzvratite uslugu.

Kada nazdravljate, uvek gledajte osobu s kojom to radite u oči.

Domaćin će popiti prvi gutljaj vina iz zajedničkog bokala da pokaže svima kako je ono dobro, a ne pokvareno, tek onda će ga sipati dalje. Nakon što svako pojedinačno popije po čašu vina, simultano se nazdravlja i na taj način se oživljava duh.

Vino kojim se nazdravlja bi trebalo da bude najbolje u toku te večeri, jer su svima nepca dovoljno sveža da mogu da dožive sve arome iz njega. Kasnije, mogu da se piju i neka druga.