Zdravo osveženje iz sopstvene kuhinje

Proleće je pravo vreme za domaće sokove od samoniklog jestivog bilja. Ukusni su i lekoviti. Dobro će vam doći i tokom letnjih vrelina. Osvežavaju, a uz to su i zdraviji od bilo kog napitka koji se može naći u trgovinama.

Piše: Željko Dulanović

Evo vam i prilike da se pokrenete i razgibate, nakon duge i hladne zime. Prošetajte sami ili s prijateljima do najbližeg proplanka ili šumarka. Puni su lekovitog bilja koje vam je na dohvat ruke. Raste slobodno i lako ga je ubrati.

Domaći sokovi prave se od tek ubranog bilja, dok je još u svežem stanju. Bilje koje ne iskoristite za sok, možete da osušite i ostavite za čaj. Suši se na promajnom mestu, zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti. Biljka se rasporedi u tanke slojeve na čistoj debeloj hartiji ili na zategnutom platnu i ostavi nekoliko dana. Tokom sušenja treba je češće blago prevrtati, kako bi se ravnomerno sušila.

Donosimo vam recepte za domaće sirupe od nekoliko vrsta biljaka, koje je u prirodi lako naći. Međutim, neke od njih, poput zove i koprive, često ćete naći pored saobraćajnica, smetilišta ili u kanalima. Nemojte ih brati na takvim mestima, jer su verovatno zagađene.

Nana, ruža i matičnjak, koji je poznat i kao limun-trava, imaju vrlo zanimljiv i specifičan ukus koji osvežava, pa domaći sokovi od njih posebno prijaju u vreme vrućina.

Zova

(Sambucus nigra)

Sastojci:

 30 cvetova zove

 3 l vode

 40 g limuntusa

 3 limuna

 3 kg šećera.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.