Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Zdravo osveženje iz sopstvene kuhinje

Zdravo osveženje iz sopstvene kuhinje

571

Proleće je pravo vreme za domaće sokove od samoniklog jestivog bilja. Ukusni su i lekoviti. Dobro će vam doći i tokom letnjih vrelina. Osvežavaju, a uz to su i zdraviji od bilo kog napitka koji se može naći u trgovinama.

Piše: Željko Dulanović

Evo vam i prilike da se pokrenete i razgibate, nakon duge i hladne zime. Prošetajte sami ili s prijateljima do najbližeg proplanka ili šumarka. Puni su lekovitog bilja koje vam je na dohvat ruke. Raste slobodno i lako ga je ubrati.

Domaći sokovi prave se od tek ubranog bilja, dok je još u svežem stanju. Bilje koje ne iskoristite za sok, možete da osušite i ostavite za čaj. Suši se na promajnom mestu, zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti. Biljka se rasporedi u tanke slojeve na čistoj debeloj hartiji ili na zategnutom platnu i ostavi nekoliko dana. Tokom sušenja treba je češće blago prevrtati, kako bi se ravnomerno sušila.

Donosimo vam recepte za domaće sirupe od nekoliko vrsta biljaka, koje je u prirodi lako naći. Međutim, neke od njih, poput zove i koprive, često ćete naći pored saobraćajnica, smetilišta ili u kanalima. Nemojte ih brati na takvim mestima, jer su verovatno zagađene.

Nana, ruža i matičnjak, koji je poznat i kao limun-trava, imaju vrlo zanimljiv i specifičan ukus koji osvežava, pa domaći sokovi od njih posebno prijaju u vreme vrućina.

Zova

(Sambucus nigra)

Sastojci:

 30 cvetova zove

 3 l vode

 40 g limuntusa

 3 limuna

 3 kg šećera.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us