Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ЗДРАВО ПОВРЋЕ БЕЗ ХЕМИЈЕ: Биопестициди из баште и с ливаде

ЗДРАВО ПОВРЋЕ БЕЗ ХЕМИЈЕ: Биопестициди из баште и с ливаде

130
Caucasian Worker in His 40s Preparing Pest Control Spraying Equipment. Spring Garden Maintenance Theme.

У јулу буја поврће чији сочни плодови и једри листови привлаче бројне паразите, изазиваче болести и штетне инсекте од којих их ваља заштитити. Пољопривредне апотеке пуне су разних, веома ефикасних препарата, који пружају сигурну заштиту. Али, већина повртара који поврће гаје на окућници и на малом поседу с којег га свакодневно беру, и у исхрани одмах користе, не жели заштиту хемијским препаратима. Истовремено, не жели ни да плодове свога рада дели са болестима и штеточинама. И због тога сами припремају биопестициде, од сировина које расту у башти, дворишту или на оближњој ливади. Ови препарати делују инсектицидно, бактерицидно и фунгицидно. Поред заштитне улоге, велики број се користи и за прихрану гајених биљака.

Пише: Светлана Мујановић

Природни препарати производе се од лековитих, ароматичних, зачинских биљака, поврћа, корова и осталог биља, а познати су од давнина. Појавом органске производње, постали су поново актуелни и користе се у различитим областима пољопривредне производње, најчешће у повртарству. Правилно употребљени, осигуравају здрав и квалитетан принос, прихватљиву и одрживу производњу за човека и околину.

Чај, уварак, мацерат или екстракт

У свету је откривен приличан број биљних врста које се могу употребити као ефиксно средство за заштиту гајених биљака. Поменућемо само оне које су код нас широко распострањене и лако се могу наћи. Производи од њих најчешће се заједнички зову биопрепарати, а припремају се у различитим облицима, као чај, уварак, мацерат, ферментисани екстракт…

Ферментисани екстракт настаје када се, најбоље свежи, али могу да се користе и суви биљни делови, прелију хладном водом и оставе напољу, у прошараној хладовини, све док не започне врење. Маса се у току 7 до 12 дана повремено меша. Ферментација је завршена када биљни делови падну на дно посуде, а течност се избистри. Екстракт се обавезно пре третирања биљака разређује водом, најчешће у односу један део екстракта и 10, 20 или 50 делова воде.

Мацерат се добија тако што се иситњени делови биљке прелију хладном водом, најбоље кишницом, и оставе да одстоје 24 часа. Мацерат се затим процеди и течност одмах користи.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us