Насловна РАЗНО Zdravstveno stanje ozimih strnih žita na području severa KiM

Zdravstveno stanje ozimih strnih žita na području severa KiM

384

Dug topao period tokom leta i sušni početak jeseni su uslovili pomeranje optimalnog roka setve. Veliki broj proizvođača u optimalnom roku nije uspeo ni da pripremi parcele, a prve procene govore da će, zbog vremenskih uslova i kašnjenja radova na pripremi zemljišta, zbog visokih cena semenske pšenice kao i cena repromaterijala, manje površine biti zasejane nego lane. Produženje roka berbe kukuruza, pošto je on uglavnom predusev na našim parcelema, je bitno uticao na pomeranje radova vezanih za setvu. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača je čekao padavine kako bi sproveo setvene radove, ali padavina nije bilo, te nije bilo moguće obaviti kvalitetne radove i pripremiti parcele onako kako treba. Zbog toga na terenu često viđamo njive, čiji su usevi u fazi nicanja, ali uz loše pripremljenu parcelu. Prošlogodišnji uslovi u proizvodnji, naročito velika količina padavina tokom maja i juna, kao i niski kvalitet zrna i niski prinosi bitno su uticali na setvu pšenice tokom ove sezone. Većina poljoprivrednih proizvođača je za setvu koristila seme od prošlogodišnjeg roda, što može bitno uticati na razvoj patogena kao i na smanjivanje prinosa. Na području severa Kosova i Metohije usevi pšenice i ječma se nalaze u različitim fazama razvoja. Usevi pšenice i ječma iz najranijih rokova setve se nalaze u fazi bokorenja, dok se  usevi iz kasnijih rokova setve nalaze od faze nicanja do faze razvoja listova.

U poniklim usevima pšenice i ječma se registruje prisustvo lisnih vaši i cikada, a njihova povećana brojnost se očekuje narednih dana sa najavljenim porastom dnevnih temperatura vazduha. Dominantno je prisustvo cikade Psammotettix alienus. Pored toga što sisaju sokove i slabe kondiciju biljaka, lisne vaši i cikade su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa (iz grupe žute patuljavosti ječma kao i virus kržljavosti pšenice). Najveći rizik od zaraze virusima nose usevi iz rane oktobarske setve. Usevi ozime pšenice i ječma su trenutno dobrog zdravstvenog stanja i bez prisustva bolesti. U početnim fazama razvoja strnih žita prag štetnosti za lisne vaši je jedna ili više vaši na 10% biljaka (EPPO Standard PP2/11(1)). Prag štetnosti za cikadu P. alienus  nije definisan po EPPO standardu, ali u zemljama u okruženju on iznosi 5 cikada/ m2.

Lisne vaši

Poljoprivrednim proizvođačima se savetuje obilazak parcela i da, ukoliko utvrde prisustvo jedne ili više vaši na 10% biljaka, sprovedu tretman primenom nekog od insekticida:

Decis 2,5 EC, Konfuyija, Polux, Decaguard 25 EC (akt. mat. deltametrin) u količini 0,2-0,3 l/ha ili Decis expert 0,075 l/ha.

Piše: Aleksandar Zdravković, savetodavac za zaštitu bilja, PSSS Kosovska Mitrovica.