Zec s vinom i začinima

Specijaliteta od divljači ima mnogo. A svaki lovac i domaćica koja sprema jela od divljači ima neki svoj. Najvažnije je da meso dobro izmarinirate, kako biste ublažili ukus i miris divljači. Sve ostalo je stvar ukusa i raspoloženja.

Potrebno je:

  • zec
  • 150 ml belog vina 
  • 100 ml soja sosa
  • 50 ml ulja
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 7 čenova belog luka
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica origana
  • biber
  • 2 kašike mlevene paprike
  • 2 kašike brašna
  • so
  • 2 dcl piva
  • 50 g maslaca

Priprema:

Zeca dobro oprati. Iseći na komade. Luk očistiti i iseći na okrugle kriške.

Ravnomerno rasporediti po dnu dubokog pleha. Meso dobro posoliti sa svih strana

i staviti na podlogu od luka. Beli luk oljuštiti i iseći na pola. Vrhom noža u mesu napraviti otvore i staviti komade belog luka. U posudu sipati vino i pivo. Dodati ulje i soja sos. Začiniti majčinom dušicom, origanom, biberom. Staviti brašno i mlevenu papriku i dobro promešati.

Meso preliti gotovom marinadom. Pleh uviti u foliju i ostaviti nekoliko sati u frižideru da se dobro ohladi. Nakon toga zagrejati pećnicu na 200°C i staviti da se

peče. Kad počne da vri, smanjiti pećnicu na 170°C. Peći oko 2 sata. Nakon toga skinuti

foliju i premazati meso puterom. Vratiti u pećnicu da se peče još 20 minuta. U toku tog vremena preliti ga još 2-3 puta preostalom marinadom. Servirati toplo.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18