Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА: Енергетска безбедност у тешким временима

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА: Енергетска безбедност у тешким временима

100

У извештају Међународне агенције за енергетику – IEA наводи се да се у 2022. години очекује рекордно повећање капацитета за производњу електричне енергије из обновљивих извора, што је наставак тренда из претходне године. Политика влада које све више настоје да искористе обновљиве изворе за енергетску сигурност и за остваривање климатских циљева заслужна је за овај раст. Очекује се да нови капацитети обновљивих извора порасту за 320 гигавата, што је двоструко више него пре пет година. То је, илустрације ради, равно скоро целокупној потражњи за струјом једне Немачке. Овогодишњи раст биће тако за 8 посто већи од прошлогодишњег, иначе рекордног, када је капацитет обновљивих извора у свету повећан за 295 GW.

Пише: Јасна Бајшански

 Највећи удео у расту имаће соларни панели, чак 60 одсто, следе извори који користе енергију ветра и воде, очекују у IEA. Предњаче Кина, чланице Европске уније и делови Латинске Америкеи тако доприносе смањењу глобалних загађења, заштити планете и ублажавању климатских промена. Обновљиви извори показују предности и када се говори о енергетској безбедности у временима великих превирања на тржишту. И због тога наилазе на све већу подршку влада.

Ипак, у извештају IEA стоји и упозорење да би глобални раст зелене енергије могао да изгуби замах већ следеће године, због раста цена превоза и поскупљења сировина. Трошкови изградње соларних и ветроелектрана постају знатно већи него пре пандемије и рата у Украјини, али, цене природног гаса и других фосилних горива расту много брже, тако да зелена енергија остаје ценовно конкурентна.

Струја сунца смањује трошкове аграра

Светска организација за храну FAO залаже се за што ширу употребу обновљиве енергије, посебно соларних панела у пољопривреди. Сматра је врло корисним алатом за развој сиромашних руралних заједница у кратком времену и поручује да би промоција пројеката, који соларну технологију приближавају руралним подручјима, требало да буде државна политика због предности које нуди и на индивидуалном, и на нивоу заједнице.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us