Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ZELENA ENERGIJA: Energetska bezbednost u teškim vremenima

ZELENA ENERGIJA: Energetska bezbednost u teškim vremenima

345

U izveštaju Međunarodne agencije za energetiku – IEA navodi se da se u 2022. godini očekuje rekordno povećanje kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, što je nastavak trenda iz prethodne godine. Politika vlada koje sve više nastoje da iskoriste obnovljive izvore za energetsku sigurnost i za ostvarivanje klimatskih ciljeva zaslužna je za ovaj rast. Očekuje se da novi kapaciteti obnovljivih izvora porastu za 320 gigavata, što je dvostruko više nego pre pet godina. To je, ilustracije radi, ravno skoro celokupnoj potražnji za strujom jedne Nemačke. Ovogodišnji rast biće tako za 8 posto veći od prošlogodišnjeg, inače rekordnog, kada je kapacitet obnovljivih izvora u svetu povećan za 295 GW.

Piše: Jasna Bajšanski

 Najveći udeo u rastu imaće solarni paneli, čak 60 odsto, slede izvori koji koriste energiju vetra i vode, očekuju u IEA. Prednjače Kina, članice Evropske unije i delovi Latinske Amerikei tako doprinose smanjenju globalnih zagađenja, zaštiti planete i ublažavanju klimatskih promena. Obnovljivi izvori pokazuju prednosti i kada se govori o energetskoj bezbednosti u vremenima velikih previranja na tržištu. I zbog toga nailaze na sve veću podršku vlada.

Ipak, u izveštaju IEA stoji i upozorenje da bi globalni rast zelene energije mogao da izgubi zamah već sledeće godine, zbog rasta cena prevoza i poskupljenja sirovina. Troškovi izgradnje solarnih i vetroelektrana postaju znatno veći nego pre pandemije i rata u Ukrajini, ali, cene prirodnog gasa i drugih fosilnih goriva rastu mnogo brže, tako da zelena energija ostaje cenovno konkurentna.

Struja sunca smanjuje troškove agrara

Svetska organizacija za hranu FAO zalaže se za što širu upotrebu obnovljive energije, posebno solarnih panela u poljoprivredi. Smatra je vrlo korisnim alatom za razvoj siromašnih ruralnih zajednica u kratkom vremenu i poručuje da bi promocija projekata, koji solarnu tehnologiju približavaju ruralnim područjima, trebalo da bude državna politika zbog prednosti koje nudi i na individualnom, i na nivou zajednice.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us