Zelena salata – za jesenju sadnju samo sorte otporne na niske temperature

Zelena salata posejana u jesen za upotrebu pristiže tokom zime i ranog proleća. Za jesenju sadnju koriste se sorte otporne na niske temperature. Rasad se proizvodi u septembru u hladnim lejama, a rasađuje do kraja oktobra. Seme treba da bude iz prethodne godine, da bi se izbeglo fiziološko mirovanje. Ukoliko je potrebno da se koristi ono iz tekuće godine, tada ga prvo valja natopiti u vodi i držati u frižideru tri dana na temperaturi od četiri Celzijusova stepena. Seje se u kontejnere i saksije ili hladne leje.

Parcela se priprema odmah posle ubiranja prethodnog useva. Za jesenju salatu zemljište mora da bude kvalitetno pripremljeno. Odmah posle pripreme markiraju se redovi. Posle rasađivanja, u zavisnosti od potrebe, zalije se jednom ili dva puta. Jesenji usev salate treba đubriti malim količinama mineralnih đubriva.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18