Zelenom rezidbom se brže formira uzgojni oblik leske

Kod leske se radi zimska i zelena rezidba. U cilju brzog formiranja uzgojnog oblika, profesor dr Zoran Keserović uvek preporučuje da se radi zelena rezidba. Zašto? Ako se radi zrela rezidba, onda se najčešće izbacuju velike grane na spoljnu granu. Ali ako na vreme, dok je mladar 10-15 cm, izbacimo na bočni mladar usmerićemo sve hranljive materije u taj mladar i nećemo zrelom rezidbom izbacivati taj veliki mladar. Na taj način se daleko brže formira uzgojni oblik. Tom rezidbom dobijamo bar jednu godinu u formiranju uzgojnog oblika. Takođe ovom rezidbom izbacujemo deo lisne mase i onaj deo vegetativnih porasta koji su nam nepotrebni i idu u unutrašnjost krune. Na taj način ćemo sve hranljive materije usmeriti u pravcu obrazovanja plodova i diferenciranja cvetnih začetaka za sledeću godinu.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18