Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ЖЕНЕ СВЕ ВИЧНИЈЕ МУШКИМ ПОСЛОВИМА: Драгица међу најбољим казанџијама

ЖЕНЕ СВЕ ВИЧНИЈЕ МУШКИМ ПОСЛОВИМА: Драгица међу најбољим казанџијама

48

Пише: Андријана Глишић

Зимски месеци у српским домаћинствима готово да се не могу замислити без ракије и то, најчешће, чувене шљивовице. Подразумева се да мора бити домаћа, испечена по старој рецептури с много љубави, стрпљења и посвећености.

Иако се за врхунске мајсторе у овом занату везују мушкарци, предрасуде да се ракија коју испече жена не може мерити с њиховом, полако одлазе у прошлост. Једна од најбољих жена казанџија у нашој земљи, чије умеће и знање добија и званичну потврду на такмичењима, јесте Драгица Шупица из Кљајићева.

Бакарни казан и тиха ватра

На овогодишњим, 12. по реду, “Данима веселе машине” и уједно и 9. такмичењу “Златни дестилат ракије шљивовице” у Кљајићеву, однела је треће место у печењу ракије од шљиве, а снагу је мерила са још 10 казанџија из Стапара, Црвенке, Сомбора, Чуруга, Станишића и, наравно, Кљајићева. Помоћник јој је био пријатељ и комшија Миле Тарабић, али је главну реч и улогу имала Драгица. Конкуренција је, каже, била велика и јака, није било лако изборити се за ову награду, али су искуство и знање ипак били пресудни.

– Раније је људима било чудно кад виде жену казанџију. Али, данас се то мења. Нема више предрасуда у тој мери, навикавају се на то да жене умеју и могу – с поносом каже Драгица.

На “Данима веселе машине” пекла је ракију два и по сата, а помоћник је, напомиње, важан, да би доносио и додавао дрва, сипао воду, пазио на ватру која мора бити тиха.

– И, морамо обоје пазити. Ватра може бити јача, али само док не прокува, након тога се смањује. Иначе, сам казан, осим што је битно да буде исправан, треба да буде од бакра, како би и крајњи производ задржао квалитет. Данас је једноставније само мешање, јер је на струју, а раније сам то радила ручно – каже наша саговорница.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us