Ženske ruke prave kanape

Volimo da hvalimo sve stare znate i posmatramo ih kao neku egzotiku, a nekad su zanatlije činile okosnicu jednog društva. Vremena su se promenila i sad se iznenadimo kad čujemo da se neko bavi zanatom kao što su užari, a još više kad čujemo da je to žena.

Biljana Savković, po zvaničnom obrazovanju tehničar pejzažne arhitekture, rešila je da bude užar.

Veliku podršku je imala od svekra Aleksandra, čiji otac Petar je, kako bi se to danas reklo, započeo privatni biznis, odnosno, počeo je da pravi užad.

Osnovni alat jednog užara su ruke.

– Mašinska zamena za ono što čovek može da napravi svojim rukama ne postoji – kaže Biljana Savković i dodaje da se svi proizvodi još od sredine 90-ih godina prave od sintetike.

Retko se pojavi neki kupac, pa uglavnom svoje proizvode prodaju na vašarima i sajmovima

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime