“Žetelačke svečnosti” u Mužlji čuvaju tradiciju banatskih salaša

U zrenjaninskom prigradskom naselju Mužlja zahvaljujući Mesnoj zajednici i Klasteru porodičnih gazdinstava organizovan je “Žetelački dan” na kome su učestvovali žeteoci iz svih krajeva Vojvodine i gosti iz Mađarske i Rumunije, prenosi RTS.

Andrija Tumbas iz Tavankuta, koji se tokom života u žetvi bavio svim poslovima, sada na žetelačkim svečanostima prikazuje kako se pšenica kosi ručno i seća se žetve u periodu pre pojave kombajna.

-Trajalo je to po dve tri nedelje, toliko je znalo trajati. Kosidba samo. Pa smo išli vršiti na one mašine, vršačice, to je bilo pet nedelja. Radim od detinjstva. Od osam godina sam počeo raditi ovo i evo sedamdesetosam sam. To se išlo, to se pomagalo. Komšija komšiji je pomagao, to nije kao sad, priča Tumbas.

Ivan Matić iz Zrenjanina sačuvao je jednu od prvih kosa sa metalnom drškom koja se pojavila u Banatu, a stigla je iz Sovjetskog Saveza.

-Jako kvalitetna i sa njom se lako kosi ovo žito. Jednom godišnje je samo upotrebim ovde kad dođem. Ima te drške tako koje mogu da se regulišu. Da se prema dužini ruku napravi, objašnjava Matić.

Na prostirci bogat kosački doručak. Uz tradicionalna banatska jela pažnju privlači nešto, bez čega se, kažu domaćice, u ovo doba godine ne može zamisliti obrok – sos od višanja, čiji recept otkriva Marika Maron iz Mužlje.

-Stavlja se višnja da se kuva i onda se zaprškom zakuva. Jednostavno, zasladi po ukusu i tako. Uz šunku, uz sve i samo tako da se malo u ove letnje dane da se rashladimo, prija, kaže Maronova.

Žetelačke svečanosti se već 39 godina održavaju u Mužljanskom ritu kod Zrenjanina. Uz čuvanje običaja organizatorima je cilj da se promoviše salašarska tradicija.

Piše: Mile Novaković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18