Žetva pšenice počinje, ratari strepe zbog suše i cene

Za oko dve nedelje počinje žetva pšenice. Očekuje se rod od 3,2 miliona tona, ali je neizvesna otkupna cena koja zavisi od izvoza te žitarice. Stručnjake brinu puni silosi, sa kojima skladištari dočekuju žetvu.

U pšenična polja, šabački ratari gledaju s mnogo strepnje. Zbog suše u maju, očekuju i do 30 odsto manji rod nego prošle godine, koja je po prinosu bila rekordna.

– Mislim da će hektolitarska masa biti manja, baš iz razloga jer nije bilo dovoljno padavina. I to će zasigurno smanjiti kvalitet pšenice – rekao je Darko Perić, poljoprivrednik iz Bukora. Očekuje prinos od šest, sedam tona, i nada se ceni od 40 dinara.

Agronomi tvrde da je nalivanje zrna završeno, i da su pšenici sada potrebni samo toplota i sunce, kako bi kombajni već sledeće sedmice mogli u njive.

– Pšenice su nažalost završile svoju tehnološku fazu. Još fali samo dozrevanje, odnosno zrenje slame, jer kolenca koja su još zelena povećavaju vlagu pšenice u vršaju, tako da to nije dobro, moramo sačekati još par dana. Ječmovi su završili, prvi otkosi su pali na teritoriji Mačve, i za sada, ječam izgleda mnogo bolje od pšenice koja je poprilično podbacila – naveo je Jovan Sušić iz PSSS Šabac.

Cena brine ratare, a stručnjake silosi u kojima je početkom meseca bilo više od 900.000 tona pšenice.

– Imamo prilično nezahvalnu situaciju u silosima, koji su puni, ne samo pšenicom, nego i kukuruzom. Ječam je polako počeo da se skida sa njiva. Sledi nam za dve nedelje i žetva pšenice, mi ćemo nekako, negde zapravo sve uskladištiti. A na koji način i kakve će to probleme dalje doneti, mešanje starog i novog roda, i prenatrpani silosi, što su savršeni uslovi za pojavu štetočina – navela je Sunčica Savović iz Udruženje žita Srbije.

Šabački skladištari kažu da žetvu uvek dočekuju spremno sa određenom količinom starog roda u skladištima.

– Što se tiče naših kapaciteta, 30 odsto su već zauzeti što se tiče stare pšenice, jer, uvek, to je neka naša politika da nam uvek ostane, i pretekne, tako da, uglavnom smo spremni – rekao je Dušan Trifunović, vlasnik mlina u selu Bojić. Očekuje da će cena biti biti negde od 36 do 40 dinara, što zavisi od tržišta.

Izvoz je usporen, a na svetskom tržištu cena pšenice je u blagom padu. Od izvozne cene zavisi i otkupna – kažu upućeni i dodaju da jeste prošle nedelje bilo ponude nove pšenice po 38,5 dinara za kilogram, ali ne i kupovine.

Zato ratari sada gledaju u državu – čekaju ponudu za otkup žita za robne rezerve, koja bi u zavisnosti od količine, mogla da utiče na tržišnu cenu.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Žetva pšenice počinje, ratari strepe zbog suše i cene

Za oko dve nedelje počinje žetva pšenice. Očekuje se rod od 3,2 miliona tona, ali je neizvesna otkupna cena koja zavisi od izvoza te žitarice. Stručnjake brinu puni silosi, sa kojima skladištari dočekuju žetvu.

U pšenična polja, šabački ratari gledaju s mnogo strepnje. Zbog suše u maju, očekuju i do 30 odsto manji rod nego prošle godine, koja je po prinosu bila rekordna.

– Mislim da će hektolitarska masa biti manja, baš iz razloga jer nije bilo dovoljno padavina. I to će zasigurno smanjiti kvalitet pšenice – rekao je Darko Perić, poljoprivrednik iz Bukora. Očekuje prinos od šest, sedam tona, i nada se ceni od 40 dinara.

Agronomi tvrde da je nalivanje zrna završeno, i da su pšenici sada potrebni samo toplota i sunce, kako bi kombajni već sledeće sedmice mogli u njive.

– Pšenice su nažalost završile svoju tehnološku fazu. Još fali samo dozrevanje, odnosno zrenje slame, jer kolenca koja su još zelena povećavaju vlagu pšenice u vršaju, tako da to nije dobro, moramo sačekati još par dana. Ječmovi su završili, prvi otkosi su pali na teritoriji Mačve, i za sada, ječam izgleda mnogo bolje od pšenice koja je poprilično podbacila – naveo je Jovan Sušić iz PSSS Šabac.

Cena brine ratare, a stručnjake silosi u kojima je početkom meseca bilo više od 900.000 tona pšenice.

– Imamo prilično nezahvalnu situaciju u silosima, koji su puni, ne samo pšenicom, nego i kukuruzom. Ječam je polako počeo da se skida sa njiva. Sledi nam za dve nedelje i žetva pšenice, mi ćemo nekako, negde zapravo sve uskladištiti. A na koji način i kakve će to probleme dalje doneti, mešanje starog i novog roda, i prenatrpani silosi, što su savršeni uslovi za pojavu štetočina – navela je Sunčica Savović iz Udruženje žita Srbije.

Šabački skladištari kažu da žetvu uvek dočekuju spremno sa određenom količinom starog roda u skladištima.

– Što se tiče naših kapaciteta, 30 odsto su već zauzeti što se tiče stare pšenice, jer, uvek, to je neka naša politika da nam uvek ostane, i pretekne, tako da, uglavnom smo spremni – rekao je Dušan Trifunović, vlasnik mlina u selu Bojić. Očekuje da će cena biti biti negde od 36 do 40 dinara, što zavisi od tržišta.

Izvoz je usporen, a na svetskom tržištu cena pšenice je u blagom padu. Od izvozne cene zavisi i otkupna – kažu upućeni i dodaju da jeste prošle nedelje bilo ponude nove pšenice po 38,5 dinara za kilogram, ali ne i kupovine.

Zato ratari sada gledaju u državu – čekaju ponudu za otkup žita za robne rezerve, koja bi u zavisnosti od količine, mogla da utiče na tržišnu cenu.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo