Žig „Dobro sa Zlatibora“

Zlatiborci su od davnina poznati kao proizvođači mesa i ukusnih mesnih prerađevina jer je to podneblje prirodnim karakteristikama predodređeno da bude stočarski kraj.

Osim mesa u zlatiborskim domaćinstvima proizvode se mleko i mlečni proizvodi, med, rakija, a vredne ruke domaćica vekovima unazad prave slasne džemove, kompote, sokove i druge poslastice, ističu iz Turističke organizacije „Zlatibor“.

Danas svi ovi proizvodi dobijaju potvrdu autentičnosti i kvaleteta kroz žig garancije „Dobro sa Zlatibora“. Pored tradicionalnih prehrambenih proizvoda, ovaj žig garancije moći će da ponesu i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), zatim restorani, kao i kategorisana seoska turistička domaćinstva.

Obeleženi proizvodi se proizvode na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača.

Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva kao i restorani koji budu nosioci Žiga, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi sa kategorizacijom smeštajno-ugostiteljskih objekata/pružalaca usluga.

Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“ i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ DOO, Čajetina. Žig garancije je registrovan 17. marta 2020. godine u cilju brendiranja, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina. Takođe ima značajnu ulogu očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga zlatiborskog kraja.

Izvor: Agroklub

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18