Žika Ristić proizvodnju tovljenika učinio isplativom prodajom suvog mesa i prženice

Kada je Vranjanac Žika Ristić, pre nekoliko godina, shvatio da je u njegovom kraju manja potražnja za tovljenicima odlučio je da od svojih koje uzgaja na mini farmi, počne da pravi i prodaje prženicu i suvo meso. Izračunao je da će to više da mu se isplati, a samim tim i proizvodnju učini rentabilnom. I nije se prevario jer su njegove mušterije bile veoma zainteresovane za kupovinu ovih proizvoda. Pogotovo kada su saznali da čuveni vranjski delikates pravi na tradicionalan način po receptu svojih roditelja. Za razliku od njih počeo je da stavlja više mesa kako bi kupcima ponudio proizvod ekstra kvaliteta.

To uradi već prilikom topljenja masti, ne bi li prženica dobila što bolji šmek. Kada otopi svu mast on krene da je pravi od čvaraka koji su ostali na dnu kazana. Tada naloži vatru iu njih nalije toliko vode da u potpunosti ogreznu u njoj i odmah počne da ih meša drvenom mešaljkom. Kako se masa ukuvava tako mešanje postaje sve teže, ali on ne prestaje to da radi jer zna da će mu u suprotnom prženica zagoreti i biti neupotrebljiva. Negde na sredini kuvanja obavezno doda i sitno seckani praziluk.

– Prženica je gotova kada se dovoljno upeče i dobije zlatno žutu boju. Tada je sklonim sa vatre i pustim da se malo ohladi. Tek onda dodam crvenu papriku i počnem polako da je cedim od ostatka masti – ističe Žika.

Iako svoju prženicu prodaje po ceni od 1.800 dinara za kilogram, on ističe da ipak troškovi proizvodnje prevazilaze zaradu.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18