Zimska rezidba borovnice u Šumadiji

U zasadu borovnica braće Zorana i Borisa Gvozdenovića, u selu Lužnice kod Kragujevca, ovih dana počela je zimska rezidba. Ova rezidba obavlja se dok biljke miruju, od decembra do početka marta, a Gvozdenovići su odlučili da je obave sada. 

„Reč je o zimskoj, odnosno korektivnoj rezidbi, u kojoj se kontroliše vegetativni i regenerativni potencijal biljke. Sada određujemo prinos i veličinu ploda, tako da je zimska rezidba jedna od najznačajnih mera u zasadu, jer niko ne želi sitne plodove ili nizak prinos“, kaže Zoran Gvozdenović. 

Exif_JPEG_420

Gvozdenovići imaju dugogodišnje iskustvo u gajenju borovnice. Među prvima su u Šumadiji zasadili ovo voće, a prvi zasad 2015. godine formiran je u sistemu hidroponije. Njihova parcela od jednog hektara je bila eksperimentalna.

„Zasadili smo visokožbunastu borovnicu u plastične vreće od 22 litra u kojoj su treset i pregorela borova piljevina u jednakoj razmeri. Podrazumevao se sistem zalivanja kap po kap, kroz koji biljka dobija odgovarajuću prihranu i tako imamo potpunu kontrolu uslova“, kaže Zoran Gvozdenović.

On dodaje da do sada nisu imale većih grešaka u proizvodnji,  ni u rezidbi, te su ovih dana počeli i sa tom važnom merom.

Tekst i foto: Zoran Gvozdenović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18