Zimska rezidba kad voćka miruje

– Zimska rezidba je ona koja se izvodi kad voćka miruje, kad nema kretanja biljnih sokova. Evo u našem kraju kajsija već cveta, krenula je vegetacija kod mnogih voćnih vrsta i rezidba se izvodi. Ukoliko temperatura ne padne ispod nule i ne dođe do smrzavanja sokova koji su krenuli kroz biljku, do oštećenja listanja samih pupuljaka, neće biti problema. Biljka jeste osetljivija sada kad je vegetacija krenula, kad miruje ti procesi u njoj staju i možete je orezivati tokom cele zime – ono što je jako bitno, po rečima Milene Zafirović, je čistoća alata kojim se orezivanje vrši.

– Treba striktno voditi računa o dezifenkciji alata kojim se vrši rezidba, jer se neke bolesti putem alata mogu prenositi sa voćke na voćku, naročito kod nekih bakterioza koje su lako prenosive. Važno je i da se veliki rezovi, ukoliko ih ima zaštite kalemarskim voskom, da ne bi došlo do ulaska patogena kroz otvore. Poželjno je da se izvrši i tretiranje nekim bakarnim preparatom – rekla je za Dobro jutro Milena Zafirović savetnica PSSS iz Požarevca.

Krečenje voćaka trebalo je uraditi još u decembru, međutim ni za to nikada nije kasno.

– To je trebalo uraditi još u decembru. Krečenje je dobro jer sprečava preranu vegetaciju, da ne bi pupuljci krenuli da se otvaraju. Bela boja kreča odbija sunčeve zrake te utiče na usporeno zagrevanje stabala i malo odlaže vegetaciju. Ima i zaštitnu ulogu. Ova godina je takva da je sve krenulo ranije, te se mi u Braničevskom okrugu molimo bogu da ne bude nekih mrazeva.

Z. D.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno