Насловна АРХИВА ЗИМСКЕ ЛЕПОТИЦЕ: Цветају и испод снега

ЗИМСКЕ ЛЕПОТИЦЕ: Цветају и испод снега

1297
Фото: Pixabay

Већина украсних биљака цвета у току пролећа или лета, од краја априла па до почетка јесени. Има и таквих које веома ценимо, пошто цветају и током зимских месеци. Оне одолевају јаким мразевима, а интересантне су и шарене и испод снега. Својим разнобојним цветовима „разбијају“ зимско сивило и амбијент чине лепшим, атрактивнијим. Такве су виоле, познате као дан и ноћ, али и украсни купус.

– Цвеће дан и ноћ (Viola tricolor) је отпорна двогодишња цветница познате и као маћухица, али и тробојна љубичица. Најбоље презимљавају биљке посађене у јесен, јер се до јачих мразева и снега укорене. Саде се на размак 15–20 центиметара, односно 25 биљака на квадратном метру. Тако посађене брзо ће попунити простор зеленим листовима и крупним цветовима – каже Чаба Лоц, расадничар из Будисаве. – Погодне су за украшавање ивичњака у баштама и цветним лејама, али и као покривач површина између луковичастих биљака и грмља.

Ова биљка не тражи посебну негу и прихрану. Воли богато, добро уситњено и дренирано земљиште. Има плитак корен који је веома осетљив на вишак воде. Скоро је и једини цвет с пет латица који се поред беле, жуте, црвене и љубичасте, може видети у више боја (шатиране) – а такве су и најлепше. Класична комбинација је кад се дан и ноћ жутих латица посади поред биљака плавих цветова. Ефектно делују и црвене помешане са жутим, али и црвене с љубичастим листовима или цветовима.

Све су популарније мини врсте ситних цветова погодне за садњу у висећим саксијама (три-четири биљке), али и хибридне, баршунастих цветова. Таква је „виола пољубац“, која је заиста посебна, те заслужује другачију посуду од осталог цвећа, а најлепша је у старинским кофама. Биљке посађене у саксије и висеће корпе треба заштитити од падавина. У том случају земља не сме бити сува, па се препоручује умерено заливање.

Фото: Pixabay

Украсни купус је препознатљив по сивозеленим листовима, који могу бити коврxави, таласасти или изрецкани, док су најлепше розете обојене ружичастим и бордо нијансама. Лепота ових биљака долази до пуног изражаја тек кад температура ваздуха падне испод 10 степени. Тада ће сваки врт учинити посебним. Могу се садити појединачно, као главне „звезде“ мањих рундела, или више њих у групи – привлачиће погледе и најпробирљивијих љубитеља цвећа. Пун ефекат се постиже уз ниске траве у башти.

Међутим, за узгој украсног купуса није неопходна башта. Веома је занимљив и у жардињери, али је тада, сем заливања, неопходна и редовна прихрана.

Д. Радивојац

Добро јутро број 538 – Фебруар 2017.