Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Зимско прскање воћњака и винограда

Зимско прскање воћњака и винограда

3029

Зимско прскање или купање воћака је једна од неизоставних мера коју воћари морају да обаве ако желе квалитетан род и мање проблема са болестима и штеточинама током вегетације.

Добра воћарска пакса инсистира на квалитетним превентивним мерама као што су плаво прскање, санитарне мере и зимско прскање.

Плаво прскање је мера којом почиње заштита у наредној вегетационој сезони и обавља се након бербе плодова док још има лишћа на гранама, како би се урадила дезинфекција лишћа и смањио инфективни потенцијал фитопатогених гљива које презимљавају у том опалом лишћу.

“За ово прскање се препоручују препарати на бази бакра код чије примене морамо водити рачуна на спољашну температуру која треба да буде изнад 10Ц степени.”, каже Дејан Мујакић саветник из врањске ПССС.

По његовим речима током касне јесени или у зимском периоду, када то временски услови дозволе, треба приступити спровођењу санитарних мера у засаду, а које подразумевају одсецање сасушених грана и гранчица, уклањање целих стабала по потреби, стругање и скидање коре испод које раде штеточине као што су дрвоточци и стрижибубе, уклањање мумифицираних тј. сасушених плодова и лишћа.

“Тек након свега овога треба приступити резидби. Ове мере се завршавају изношењем биљног материјала из засада и спаљивањем.”, подвлачи Мујакић.

Зимско прскање се изводи од бубрења пупољака до фенофазе мишје уши и треба га обавити комбинацијом минералних уља, инсектицида (из групе Пиретроида) као и фунгицидима на бази бакра (Бакар хидроксид).

Минерално уље делује механички, јер нанети на презимљујуће форме инсеката спречава размену кисеоника и доводи до гушења презимљујућих форми, а самим тим и до смањења популације штеточина за наредну вегетацију.

Препарати на бази бакра уништавају презимљујуће органе биљних паразита чиме се смањује њихов инфекциони потенцијал.

Поштовањем свих наведених поступака од плавог прскања преко санитарних мера до зимског прскања, произвођачи ће обезбедити воћу безбедан улаз у нову вегетацију, а воћарима мало мирног сна.

            Приредила: Гордана Настић