ZIMSKO SKLADIŠTENJE I ČUVANJE POVRĆA: Trap što češće provetravati

Korenasto-krtolasto i lukovičasto povrće, a to su najčešće krompir, šargarepa, peršun, paštrnak, celer, cvekla, luk crni i beli, koje je jesenas sakupljeno u bašti ili na njivi i uneseno u trap, podrum, šupu ili drugo skladište, tokom zime valja povremeno pregledati. Prilikom toga valja prostorije ili trapove provetriti, a neophodno je i da se izvade i uklone truli ili deformisani plodovi.

Bez obzira na vrstu i mesto postavljanja skladišta (ukopani ili nadzemni trap, podrum, šupa, špajz), plodovi tokom čuvanja nastavljaju da dišu. Oslobađaju se vlaga i toplota, naročito u prvom periodu čuvanja. Tako jedna tona povrća u prvom mesecu čuvanja oslobodi 6 do 15 kilograma  vode i 7.500 do 12.000 kalorija. Pri tome se deo ove toplote troši na isparavanje vode a deo zagreva vazduh spremišta. A u takvim uslovima, ukoliko se ne kontrolišu temperatura i vlažnost, odnosno ako se ne provetrava, gubici su neizbežni, jer su to povoljni uslovi za razvoj gljiva i bakterija koje izazivaju trulež, plesnivost…

Preporučuje se da se vrata spremišta otvaraju svakodnevno, da se proveravaju temperatura i vlažnost. Za većinu povrtarskih vrsta optimalna temperatura čuvanja tokom zime je oko 4 Celzijusova stepena.

U zavisnosti od zdravstvene ispravnosti i kvaliteta plodova u trenutku uskladištenja, povrće valja u kraćem ili dužem vremenskom razmaku izručiti iz džakova, gajbi i kutija ili blago rasturiti gomilu i, po mogućstvu, svaki plod pregledati. Svaki oboleo, oštećen i deformisan plod se odstrani na posebnu gomilu koja će se pokupiti, izneti iz prostorije i uništiti, a oni „sumnjivi“ se odlože na vidljivo mesto odakle će se prvo utrošiti. Sve zdravo povrće se ponovo složi i upakuje do sledećeg pregleda.

Koliko će dugo trajati provetravanje spremišta zavisi od temperature u objektu i one spoljašnje. Što su temperature više i provetravanje je duže.

S. Mujanović

Dobro jutro broj 561 – Januar 2019.

razvojnifv.png

RAZNO

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo

Vukov božićni kutak ponovo donosi čaroliju u Beograd

U srcu Beograda, postoji mesto gde vreme staje, a praznici dobijaju svoj pun sjaj – Vukov božićni kutak. Ove sezone

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,