Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Zimsku melanholiju  ublažiće snežna kraljica Erika

Zimsku melanholiju  ublažiće snežna kraljica Erika

541

Zovu je i „Snežna kraljica“, a poznata kao erika. Omiljena je baštenska, zimska cvetnica, koja dok pada sneg „boji“ terase i dvorišta sve do proleća. Zimzelena je i odlično podnosi hladnoću. Ako padne sneg, dovoljno je skinuti ga i ona će zasjati u svojoj lepoti.

Niski je zimzeleni žbun koji raste i do pola metra visine. Listovi su joj igličasti, intenzivne zelene boje i veoma su dekorativni. Cvetovi su joj zvonasti u bojama od bele, preko ružičaste do tamno- crvene ili ljubičaste. Ova biljka voli polusenovita mesta. Za naše podneblje najinteresantnija je Erica carnea, poznatija kao vres.

Sneg im ne može ništa

Zemljište u kojoj je zasađena erika mora biti dobro drenirano i blago kiselo. Odgovara joj supstrat koji se koristi za rododendrone. Zemlja da bude dobro propusna, da se suvišna voda ne bi zadržavala kod korena biljke. Zaliva se kišnicom ili odstajalom vodom, a ako je vreme suvo povremeno je treba orositi. Ukoliko je zima izrazito hladna poželjno je koren zaštiti malčom.

Pod suncem menjaju boju cveta

Erika se orezuje odmah nakon cvetanja.  Makazama treba odstraniti uvele cvetne grančice. Na taj način se održava gustina žbuna i podstiče rast novih izbojaka, kako bi naredne zime bila opet bujna. Erike vole da povremeno budu izložene suncu. Tada mogu da menjaju boju cvetova, iako sunčevi zraci ne utiču bitno na cvetanje. I kada su na severnoj strani i u zimskim mesecima dobijaju samo sat do dva sunčeve svetlosti, to im neće smetati da procvetaju. Najveća prednost je što zahtevaju minimalnu pažnju, a daju mnogo. Ako je vres posađen u saksiji obavezno mora imati dobru drenažu koja je presudna za uspeh te biljke. Zaliva se samo jednom nedeljno, ako nema kiše ili snega.

Vole je i pčele

Poznata je kao medonosna biljka i u tom kontekstu je još zovu crnjuša. Naime, u regionima u kojima se vreme njenog cvetanja podudara sa vremenom izlaska pčela na pašu, daje veoma kvalitetan med, ali tamne boje, skoro crn. Erikin med sadrži više minerala nego druge vrste meda.

Razmnožava se reznicama

Erika se uglavnom razmnožava reznicama, koje treba uzeti u julu ili avgustu. Najbolje je da budu dužine oko 3 centimetra. Reznice se pobodu u zemlju i za 20- ak dana bi trebalo da se ukorene. Reznice treba saditi na rastojanju od 25 centimetara i obilno ih zaliti.

Erika ili vres? Često se kod nas  poistovećuju erika i vresak. Ali, između ove dve biljke postoje razlike. Naime, vresak ima manje listiće i sitnije cvasti koji se pojavljuju leti i u jesen, dok su erike u punom cvatu tokom hladnijih dana, posebno u kasnu jesen, zimi i u rano proleće.

Biljana Nenković