Насловна АРХИВА ЗИМЗЕЛЕНО БИЉЕ: Украс за свако доба

ЗИМЗЕЛЕНО БИЉЕ: Украс за свако доба

1302

Зимзелене биљке су све популарније код нас, јер су веома лепе и имају шта да покажу. Због занимљивих тамнозелених или шатираних листова, разних варијетета,  и својих бобица јарких боја, које се истичу током јесени па све до пролећа, оплеминиће врт и  најзахтевнијих љубитеља цвећа и зеленила. То нам је потврдила Славица Танасић, дипл.инж. хортикултуре из Новог Сада и нагласила да се ове биљке, углавном грмови, могу комбиновати с листопадним  дрвећем и грмљем, цветним врстама, луковичастим и трајницама.

Зимзелено украсно грмље чине покривачи тла, пузавице, ниске, средње и високе врсте. Покривачи тла расту ниско, у густом склопу,и како само име каже, покривају површину земље. Ове врсте су веома захвалне и користе се за положаје где друге биљке тешко успевају, најчешће због недостатка светлости и влаге.

Украсна маска за шахт и подзид

Једна од таквих врста које обезбеђују лепоту врту током целе године је Cotonea stersalicifolius, Врболисна мушмулица, варијетет “parketppich”. Овај украсни грм, чија је висина између 20 и 40 центиметара, може да  покрије површину до једног квадратног метра. У  ствари је пузавица и сади се тамо где  нетреба да се виде шахт, камени подзид, али и испод стабала где трава не може да расте. Листови су му сјајни, тамнозелени и кожасти, а цветови ситни, бели, мирисни. После прецветавања образују се плодови – црвене бобице које  на биљкама остају до пролећа,  те су храна многим птицама.

Веома ефектно делује и у жардинијери. Може се орезивати и обликвати, а подноси и гажење. Размножава се лако резницама и пушта корен у додиру са земљом и тако се шири.

Hypericum calcinum, Пљускавица, је добар као покривач тла, а висок је 20–40 центиметара. Листови су му тамнозелени, цветови крупни, златножути, атрактивни. Цвета од јула до средине септембра. Воли умерено влажна земљишта и полусенку. Добро успева испод крошњи листопадног дрвећа.Брзо се шири, па му раст треба ограничавати орезивањем.

Лепота и после цветања

Вресак, иликалуна,ниски је зимзелени грм, најчешће високтридесетак центиметара, али може да порасте и до једног метра. Цвета у касно лето па све до почетка зиме,а цветови су уоблику звончића који су поређани уздуж стабљике. Calluna vulgaris је ружичасте боје, Alba plena беле, с пуним цветовима, а варијетет „хамилтон”има ружичасте пуне цветове.

Калуна је декоративна и после цветања, јер обезбеђује занимљиве тонове у врту, пошто листови преузимају улогу украшавања. Постоје две врсте листова – овални, супротно распоређени по стабљици, и игличасти листови сакупљени по четири у пршљен, које имавресак (црњуша).

Најбоље успева с биљкама као што су азалеје и рододендрони, а може се садити и уз боровнице или испод борова и бреза. Користи се  за украшавање ивичњака, а веома добро подноси и садњу у камењарима, добар је покривач тла, али лепо изгледа  и у жардињерама.

Воли кисела, добро дренирана земљишта, али успева и на сиромашним  и песковитим.

Незаменљиви шимшир

Шимшир, Buxus sempervirens, с бројним варијететима, незаменљив је украс сваког врта. То је група веома отпорних украсних грмова који се саде по неколико, као солитери,  живе ограде, у  камењаре или  жардинијере.

Добро успева на богатим, али и сиромашнијим земљиштима. Воли сунчане,али и полусеновите позиције у врту. Биљке су снажног раста и са добро развијеним кореновим системом. Шимшир је погодан за обликовање орезивањем. Размножава се лако, резницама.

Отпоран је на мраз, али висок снежни покривач може да поломи гранчице, које се у пролеће, после орезивања биљке, брзо опораве.

Шимшир

Јапански јавор воли сенку

Шаренолики јапански јавор (Aucuba  japonica “Variegata”) је грм висок између два и три метра, с ретком снажном крошњом. Листови су му дугуљасти, прошарани, зелено-бели, кожасти, а цветови неугледни, ситни. Плодови (бобице) су црвени  и остају на биљкама током зиме.

Ова биљка успева на свим земљиштима. Пошто не подноси јако сунце, треба је посадити у полусенку или на потпуно засенчено место. Обликује се орезивањем, тимесе и контролише њен раст у висину или ширину. Погодна је за садњу и у жардинијере.

Боље подноси заштићена места у врту, па се не препоручује садња на отвореном простору где дувају јаки ветрови.

Божиковина до 300 година

Божиковина, Ilexје украсна зимзелена биљка која је због својих декоративних особина цењена у хортикултури и цвећарству.Код нас расте као жбун, односно дрво (божиковина) и може доживети чак и 300 година. Често се може видети у парковима и вртовима, али се сади и  као жива ограда. Може се гајити у жардинијери и дуго ће украшавати терасу или балкон.

Крошња ове биљке је пирамидална, листови кожасти, сјајни,таласасти, а по ободу бодљикави. Цветови су ситни, бледожути, а плод црвена коштуница попут бобице која сазрева у касну јесен и украс је све до пролећа.Посађена као жива ограда није само декоративна, већ и функционална.

Због веома лепог изгледа и живописних боја, ова биљка се користи у новогодишњим декорацијама.

БРШЉАН

Бршљан (варијетети “arborescens”, “perinat”, „goldheart”) је спорорастућа пузавица, различитих величина и боја листова  (зелени,  жутозелени или беличастозелени). Воли богата хумусна земљишта, полухлад, па чак и хлад. Користи се за покривање ограда или зидова.Сади се и у жардинијере уз остале саднице.

ЕРИКА

Ерикa, Erica,  нарасте од 15 до 30 цм. Красе је цветови боје меса. Воли дубока, хумусна земљишта.Сади се на отвореном, у алпинетуме (камењаре), жардињере, саксије.

EUONYMUS FORTUNEI

Златни евонимус, Euonymus fortuneи је група биљака са бројним варијететима, висине од 30 центиметара па чак и до четири метра. Листови су кожасти, зелени или шатирани. Саде се као солитери, у групама, у жардињере, као  жива ограда… Одлично подносе орезивање. Немају посебних захтева  према земљишту. Подносе  сунчане положаје и полусенку. Осетљиве су на лисне ваши.

ЛАВАНДА

Лаванда, Lavandula angustifolia, се дуго сматрала медитеранском врстом. Међутим, све више се гаји и у континенталним условима. Одлично подноси ниске температуре, ветар и снег. Зими су атрактивни сивозелени листићи који остају на биљци. Сади се по рубовима стаза, у жардинијере, камењаре. Добро успева и на земљишту сиромашном хранљивим материјама. Размножава се резницама или деобом грма. Орезује се у пролеће, после мразева.

BERBERIS CANDIDULA

Berberis candidula “Jutte” –Берберис је округле крошње, пречника и висине до једног метра,  зимзелена је врста. Цветови су му златножуте  боје. Плодови су бели, али и  плавољубичасти. Сади се на сунчана или полусеновита места у врту. Без посебних захтева је према типу земљишта. Веома ефектно делује као солитер, али и у мањим групама. Има много бодљи, па и о томе треба водити рачуна приликом садње.

ЛОНИЦЕРА

Лоницера, Lonicera, је жбунаста биљка са кожастим листићима, висока до метар и по. Ефектно делује посађена у групама, као жива ограда, покривач тла, у жардинијерама и саксијама. Одлично подноси орезивање.

ВАТРЕНИ ТРН

Ватрени трн, Pyracantha coccinea, је биљка посебно занимљива током јесени, када уноси боју и живост у делове врта својим декоративним жутим, наранџастим и коралноцрвеним плодовима. Има карактеристичне трновите гране, па се користи као заштитна жива ограда која онемогућава пролаз животињама. Није захтевна биљка. Добро подноси сушу и ниске температуре. Воли сунчане положаје, алии  благу сенку.

Махонија

МАХОНИЈА

Махонија, Mahonia aquifolium, расте у висину  до  150 центиметара. Има жуте мирисне цвасти. Током јесени и зиме красе је плаве бобице. Листови су кожасти, крупни, зеленомрки. Расте као солитер, у групи од по неколико биљака,  на свим типовима земљишта.

ЛОВОРВИШЊА

Ловорвишња, Prunus laurocerasus ili Cherry laurel је жбунаста биљка висока до 2,5 метара. Одговара јој место с доста сунчеве светлости и топлоте, што доприноси компактности и густоћи. Највише јој прија влажно и добро дренирано земљиште. Воли воду, па је треба што чешће заливати. Отпорна је на хладне зиме и добро подноси ниске температуре, до -25 Целзијусових степени. Подсећа на ловор, а бобица која се формира после прецветавања на вишњу, па отуда и назив ове биљке. Веома је декоративна као солитер, у групи од по неколико, као жива ограда. Добро подноси орезивање.

Д. Радивојац

Добро јутро број 559 – Новембар 2018.