Žito se ne seje samo zbog zarade

Pšenica koju je oštetio mraz se oporavlja u zemljištima vlage, a ako ono ima dovoljnu plodnost biće i visokog roda.

Naime, kako kaže poljoprivrednik iz Turije Miomir Crveni, što je trebalo da se uradi, urađeno je.

„Mislim da su cela jesen i zima bile naklonjene pšenici tako da ona izgleda normalno, ona je izbokorena, obe prehrane su urađene kako treba, prva sa ureom druga sa Anom, obe po 100 kg po jutru“ rekao je Crveni za Radio Novi Sad.

Kad je reč o pšenici, sagovornik RNS kaže da se uvek najviše isplati dati usevu.

„Uvek se isplati maksimalno uložiti, odnosno sprovoditi punu agrotehniku, a najvažnije je smanjiti maksimalno troškove, pa iako je sušna godina a cene male, bolje je četiri tone po jutru nego tri“ dodao je sagovornik.

Pšenica se ne seje samo zbog zarade.

„Svojim korenom poboljšava zemljište i odlična je u smeni useva na parcelama“ zaključuje Crveni i zato je dobri ratari seju, što nije uvek lako, bez obzira na zaradu jer donose prvu zaradu u godini.

Izvor: RTV

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18