Živnula je i stočna pijaca u Ristovcu

Stočna pijaca u Ristovcu, kod, Bujanovca, posebno oživi u ovo doba godine kada kupci krenu da kupuju prasiće koje tokom leta da tove za svoje, ali i potrebe mušterija. Stočari iz vranjskih, bujanovačkih, preševskih i trgoviških sela su prasiće na prodaju dovezli traktorima, kombijima i kamionima već u ranim jutarnjim satima kako bi zauzeli najbolja prodajna mesta. Za njima su pristizali i malobrojni kamioni sa krupnom rogatom stokom.

Dragoljub Manasijević iz Žbevca kaže da je cena prasića sa 600 dinara, za kilogram žive vage, pala na 500, odnosno 550 dinara.

– U odnosu na prošlu godinu cena prasića je veća za 150 dinara. Iako je ponuda odlična još nisam doneo odluku o kupovini. Moram da izračunam da li mi se više isplati da ih hranim do jeseni ili da se odlučim za neku drugu kombinaciju – kaže Dragoljub.

Iako je na prodaju ponudio prasad odličnog kvaliteta, među kojima su se našli i prasići rase hempšir i durok, uzgajivač svinja prasića i tovljenika iz Crnog Luga, Nebojša Denčić, je istakao da prodaja ide teško jer svako od kupaca želi da prođe što jeftinije.

– Mi prodavci za žensku prasad tražimo od 530 do 600 dinara. Kupci se, međutim, potrude da smanje cenu, tako da se uvek nađemo negde na sredini – tvrdi Nebojša koji ističe da je cena tovljenika drastično pala i iznosi samo 270 dinara po kilogramu žive vage.

Odgovarajuću cenu za svoje ovce i jagnjad tražio je i Žbevčanin Dejan Stamenković.

– Ponudu da sve njih prodam za 400 evra nisam mogao da prihvatim – žali se Dejan, a na prodaju su se toga dana požalili i prodavci povrća na susednoj zelenoj pijaci. Vlastimir Krstić iz Ristovca je kupcima ponudio na prodaju rasad paprike, krastavca, kupusa za samo 20 dinara po korenu, odnosno dinja i lubenica po 40.

– Ova je cena od pre dve godine i prodaja ide traljavo – kaže Vlastimir.

Oni koji su na prodaju doneli jaja vratili su se sa punim korpama jer za njih nije bilo baš nikakve potražnje. Slično su prošli i prodavci sira i mleka. Upućeni u ovu situaciju, međutim, tvrde da je očekivana s obzirom da se pred Vaskrs i Đurđevdan pazarilo više nego inače.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.