Život na selu nije lak, ali je zdraviji

Jano Hrubik iz Aradca je, nakon završenih studija u Novom Sadu, odlučio da ostane u rodnom selu nadomak Zrenjanina i pokrene poljoprivrednu i vinogradarsko – vinarsku proizvodnju, iako je imao mogućnost da ode na rad u Slovačku. Kaže da nije lako, ali da je život na selu mnogo zdraviji za odrastanje njegovo troje dece.

– U Aradcu planiramo da živimo i radimo. Pored svih poslova koje obavljamo u ratarstvu i stočarstvu, porodično poljoprivredno gazdinstvo bavi se i proizvodnjom vina, isključivo od grožđa iz naših vinograda – kazao je Jano Hrubik.

Prema njegovim rečima, vino za sada proizvodi uglavnom za svoje potrebe i kako bi ga poklanjao rodbini i prijateljima.

– Na prodaju utiče mnogo faktora, ali razmišljamo o proširenju proizvodnje i ponude i saradnju s ugostiteljskim objektima – istakao je domaćin.

Inače, u njegovom vinskom podrumu su, na policama iznad bačvi, uredno složeni brojni pehari i priznanja za proizvedena vina.

Domaćinstvo Hrubik je juče, zajedno sa svojim saradnicima, posetio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, u okviru nove radne aktivnosti nazvane „Da nam sela budu bliža“.

Salapura je tom prilikom sa domaćinima razgovarao o načinu i mogućnostima da lokalna samouprava pomogne ovdašnjim vinogradarima.

– Čuli smo nekoliko konstruktivnih predloga. Očekujemo da ćemo, nakon razgovora i s drugim proizvođačima, napraviti model, odnosno strategiju kako da u narednom budžetu opredelimo sredstva za podsticaje za vinare i razvoj vinogradarstva u našem gradu – istakao je Simo Salapura.

Izvor: zrenjaninski.com

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a