Насловна ВЕСТИ1 ЖИВОТ У ЦВЕЋУ И ОД ЦВЕЋА: Да би посао цветао, потребна је...

ЖИВОТ У ЦВЕЋУ И ОД ЦВЕЋА: Да би посао цветао, потребна је љубав

105

Када је пре две деценије започела „цветни“ посао, Јасмина Трифуновић из Јагодине није ни слутила да је чека тешко, али и лепо занимање које испуњава задовољством. Живети у складу с природом и цвећем, свакодневни је изазов, али је, поред труда и рада, да би посао цветао потребна и љубав.

Пре 22 године Јасмина (сада 49) нигде није радила, супруг Горан (54) је изгубио посао у фабрици, па су решили да се опробају у цвећарству. Почели су с једним мањим пластеником где су најпре гајили лепог Јову, бомбонице, петунију, да би затим додали десетак врста мушкатли, љубичицу, кадифу, салвију, сурфинију и друго цвеће које краси баште и балконе. Сада су највећи произвођачи цвећа на територији Јагодине и међу пет највећих у Поморавском округу.

Са шест ари 100.000 саксија

– Тренутно имамо седам пластеника на шест ари. Током године произведемо више од 100.000 саксија разног цвећа. Регистровали смо пољопривредно газдинство, али нисмо никада користили никакве субвенције, све смо подигли својим средствима. Прошле године смо хтели да обновимо пластенике, али су дупло поскупели, па смо одустали. Један пластеник је до недавно коштао 1.200 евра, а сада дупло више – каже Јасмина.

У послу помажу и синови Бојан (26) и Лазар (25). Свако ради свој део посла, али када затреба, у зависности од сезоне, сви раде све. Трифуновићи цвеће продају на јагодинској зеленој пијаци где већ имају своје сталне купце, али и на велико. За продају је углавном задужена Јасмина која увек с осмехом посаветује муштерије како да гаје одређени цвет.

– Заиста волим овај посао, волим када сам окружена свим могућим бојама и мирисима природе. Међутим, цвећарство није лако, посла око цвећа има 24 сата. Када је хладно, морамо да загревамо пластенике, тако да пећ грејемо на три сата. Ложи се три до четири месеца. Температура мора бити око 15 степени, мада зависи и од биљке, некима прија хладније време, некима виша температура па на основу тога групишемо биљке – објашњава Јасмина.

Две деценије без поскупљења

– У марту се продаје јагорчевина, љутић, такође у пролеће и мушкатле, цикламе имамо током целе године осим лети. Затим бомбонице, кадифе, салвије у априлу и мају, на јесен су актуелне љубичице, циклама и божићна звезда – истиче Јасмина и наглашава да сами производе расад, али и купују биљке које се увозе из Холандије и Немачке.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us