Zlatarska sirijada

I ove godine najbolji zlatarski sir je na Sirijadu stigao iz Bukovika. Na tradicionalnoj smotri u Božetićima kod Nove Varoši nadmetalo se desetak proizvođača, a šampionski pehar pripao je planinki Stanisavi – Caji Obućina. Za najbolju heljdopitu nagrađena je Dragica Čolović.

Smotra proizvođača belog mrsa iz novovaroškog kraja, 25. po redu, održana je u okviru manifestacije „Miholjski susreti sela“. Konkurencija je bila jaka, pa su prema rečima članova stručnog žirija o pobedniku odlučivale nijanse. Drugo mesto pripalo je domaćinstvu Damjana Roljevića iz Božetića, a treće Dragu Bojoviću iz Miševića.

Punomasni zalatarski sir proizvodi se od kravljeg mleka, a pored izgleda i ukusa, ocenjivani su boja, miris i tekstura.

Stanisava – Caja Obućina (69) je svoj sir prvi put izlagala na Zlatarskoj sirijadi. Njeno domaćinstvo ima desetak muznih krava, a bele kriške koje proizvedu većinom plasiraju na beogradsko tržište.

– Svo mleko koje namuzemo preradimo u sir, potražnja je velika. Cena mu je oko 800 dinara za kilogram, i zadovoljni smo i mi i mušterije – kaže za „Dobro jutro“ Stanisava.

Proizvodnji zlatarskog sira na tradicionalni način ona se ozbiljnije posvetila tek pre desetak godina, kada se posle penzionisanja preselila iz grada u selo.Na imanju joj danas pomažu suprug Milojko, sin Vuk, snaja Kosa i unučad.

-Za kvalitetan sir presudna je higijena, sve mora da je besprekorno čisto, od krava na muži, preko sudova i ćedila, do mlekara u kome se proizvodi i čuva beli mrs. Specifičan ukus zlatarski sir  duguje mleku i lekovitim travama sa planinskih pašnjaka – kaže ova vredna planinka.

A bez kvalitetnog belog mrsa nema ni ukusne heljdopite, koja je uz zlatarski sir glavni adut u gastro-ponudi novovaroškog kraja.Takmičenje u pripremanju pite od heljdovog brašna, već godinama je sastavni deo Zlatarske sirijade. Ove godine u konkurenciji je bilo sedam heljdopita. Drugo mesto pripalo je Dragani Trmčić, a treće Milenki Đenadić iz Akmačića.

Na „Miholjskim susretima“ meštani planinskih sela nadmetali su se i u narodnom višeboju. Najboljim pojedincima i ekipama u bacanju kamena s ramena, sportskom obaranju ruke, nadvlačenju klička i konopca podeljeni su pehari i medalje. Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18