Zlatiborska pršutijada od 1. marta u Mačkatu

Popularna Pršutijada, 22. po redu, održaće se ove godine od 1. do 3. marta u centru Mačkata. Na njoj će prozvođači iz zlatiborskog kraja izlagati goveđu i svinjsku pršutu, stelju, slaninu, kobasice i druge proizvode. Žiri će proglasiti najbolje, a posetioce očekuju brojne nagrade, glavna je paket suvomesnatih proizvoda.

Na sajamu suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, mogu se, po tradiciji, videti, probati i kupiti delikatesi od sušenog mesa. Organizator Pršutijade  je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, a pokrovitelj Opština Čajetina. Svečano otvaranje je u petak 1. marta u 10 sati, nakon čega će biti proglašeni ovogodišnji pobednici. U subotu i nedelju, sajam će za posetioce biti otvoren od 9 do 18 časova.

– Manifestacije će sva tri dana imati bogat kulturno-umetnički program. Prvog dana će nastupiti Udruženje građana za negovanje tradicije „Zlatibor“ sa Zlatibora, drugog deca iz Osnovne škole „Milivoje Borović“ iz Mačkata, dok je trećeg dana, u nedelju 3. marta, u 15 časova izvlačenje dobitnika nagradne igre. Na Pršutijadi će ove godine po prvi put učestvovati i učenici srednje Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine koji će na svom štandu predstaviti svoje znanje i umeće u aranžiranju suvomesnatih proizvoda – najavio je Miljko Radišić, član Organizacionog odbora 22. Pršutijade.

Selo Mačkat poznato po proizvodnji pršute i ostalih suvomesnatih proizvoda,  nalazi se na oko 10  kilometara od centra Zlatibora. Na ovoj planinskoj lepotici i ove zime vrvi od turista, a dolazak na Pršutijadu su najavili i brojni gurmani iz okolnih opština,  pa organizatori očekuju dobru posetu.

Piše: Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno