Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Zlatiborska pršutijada od 1. marta u Mačkatu

Zlatiborska pršutijada od 1. marta u Mačkatu

340

Popularna Pršutijada, 22. po redu, održaće se ove godine od 1. do 3. marta u centru Mačkata. Na njoj će prozvođači iz zlatiborskog kraja izlagati goveđu i svinjsku pršutu, stelju, slaninu, kobasice i druge proizvode. Žiri će proglasiti najbolje, a posetioce očekuju brojne nagrade, glavna je paket suvomesnatih proizvoda.

Na sajamu suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, mogu se, po tradiciji, videti, probati i kupiti delikatesi od sušenog mesa. Organizator Pršutijade  je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, a pokrovitelj Opština Čajetina. Svečano otvaranje je u petak 1. marta u 10 sati, nakon čega će biti proglašeni ovogodišnji pobednici. U subotu i nedelju, sajam će za posetioce biti otvoren od 9 do 18 časova.

– Manifestacije će sva tri dana imati bogat kulturno-umetnički program. Prvog dana će nastupiti Udruženje građana za negovanje tradicije „Zlatibor“ sa Zlatibora, drugog deca iz Osnovne škole „Milivoje Borović“ iz Mačkata, dok je trećeg dana, u nedelju 3. marta, u 15 časova izvlačenje dobitnika nagradne igre. Na Pršutijadi će ove godine po prvi put učestvovati i učenici srednje Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine koji će na svom štandu predstaviti svoje znanje i umeće u aranžiranju suvomesnatih proizvoda – najavio je Miljko Radišić, član Organizacionog odbora 22. Pršutijade.

Selo Mačkat poznato po proizvodnji pršute i ostalih suvomesnatih proizvoda,  nalazi se na oko 10  kilometara od centra Zlatibora. Na ovoj planinskoj lepotici i ove zime vrvi od turista, a dolazak na Pršutijadu su najavili i brojni gurmani iz okolnih opština,  pa organizatori očekuju dobru posetu.

Piše: Željko Dulanović