Zlatiborska pršutijada od 14. do 16. februara u Mačkatu

Popularna Pršutijada, 23. po redu, biće  održana ove godine od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije u centru Mačkata. Na njoj će prozvođači iz zlatiborskog kraja izlagati goveđu i svinjsku pršutu, stelju, slaninu, kobasice i druge proizvode. Žiri će proglasiti najbolje, a brojne nagrade očekuju i posetioce.

Na sajamu suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, mogu se, po tradiciji, videti, probati i kupiti najkvalitetniji suvomesnati proizvodi iz zlatiborskog kraja, pripremljeni po autentičnim receptima koji čuvaju duh ovog podneblja. Organizatori Pršutijade su Privredno društvo „Zlatiborski Eko Agrar“ i Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, a pokrovitelj je Opština Čajetina.

Pršutijada će svečano biti otvorena u petak 14. februara u 10 časova, a kulturno-umetničmom programu nastupaju zdravičari, pevači tradicionalnih pesama i duvački orkestar Milovana Milaćevića. Zatvaranje je u nedelju 16. februara svečanim proglašenjem najboljih proizvođača goveđe i svinjske pršute, ovčije stelje, slanine, kobasice… Sajam je otvoren za posetioce svakog dana u vremenu od od 10 do 20 časova.

Selo Mačkat, poznato po proizvodnji pršute i ostalih suvomesnatih proizvoda, nalazi se na oko 10  kilometara od centra Zlatibora. Na ovoj planinskoj lepotici i ove zime vrvi od turista, a dolazak na Pršutijadu su najavili i brojni gurmani iz okolnih opština, pa organizatori očekuju dobru posetu.

Ž. Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18